NavMenu

U Srbiju stižu dve nove vrste goriva za motorna vozila

Izvor: Tanjug Utorak, 04.05.2021. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
(Ilustracija, Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije ako su usaglašena s tehničkim i drugim zahtevima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, naveli su u Ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju, naveli su u Ministarstvu za B92.

Uz to, navode da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi pre svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom operativnom i komunikacionom nivou.

Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za uskladivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko, naveli su Ministarstvu.


U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno značajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.