NavMenu

Mihajlović: Brže i jednostavnije procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima zgrada i porodičnih kuća

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.05.2021. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela na kuće i zgrade, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ona je dodala da će Ministarstvo razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga.

Mihajlovićeva gostujući na TV Prva rekla da će procedura ugradnje solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, biti kraća i jednostavnija nego ranije, te da će to dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju i da imaju niže račune.

Ona je dodala da je ranije bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću.

- Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom - kazala je ministarka, prenosi sajt Ministarstva.

Olakšice za veći broj energetski ugroženih kupaca struje


Mihalovićeva dodaje da je država mislila i na socijalno ugrožene građane, i da će mnogo veći broj njih biti obuhvaćen olakšicama za potrošenu energiju, između ostalog, jer će građani koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke odmah dobijati status energetski ugroženog kupca.

- Procenili smo da će kod električne energije biti obuhvaćeno oko 200.000 energetski ugroženih kupaca, umesto sadašnjih oko 70.000, dok će olakšice za gas ubuduće kokristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70. Takođe, uveli smo i energetski ugroženog kupca toplotne energije, i očekujemo da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana - rekla je Mihajlovićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.