NavMenu

Kompanija Jadar Lithium dobila licencu za istraživanje na još četiri lokacije u Srbiji - Stanovnici okoline Jagodine traže informacije

Izvor: N1 Nedelja, 25.04.2021. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: noppharat/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Jadar Lithium dobila je licencu za rudarsko istraživanje na još četiri lokacije u Srbiji, pa sa već postojeće tri, tragaće za litijumom na ukupno sedam mesta u našoj zemlji. Nova lokacija koja se pojavila na toj mapi jeste selo Siokovac kod Jagodine.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike potvrdili su za N1 da će se izvoditi geološka istraživanja na istražnom polju Siokovac. Naglašavaju da investitor ne može da započne istražne radove ili bušenje na privatnim parcelama ukoliko nema saglasnost vlasnika.

- Prva godina istraživanja odnosi se na prikupljanje i analizu svih raspoloživih podataka o dosadašnjim istraživanjima. Samo jednim delom biće obuhvaćeni terenski radovi - rečeno je u toj kompaniji.

Iz ministarstva kažu da je Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima definisano da nosilac istraživanja početak radova prijavi lokalnoj samoupravi, kao i da im dostavljaju sva izdata rešenja.

Od trenutka kada je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike objavljeno da je firma Jadar Lithium vršila istraživanja u selu Siokovac, društvene mreže su se usijale, a građani Jagodine su se usprotivili eventualnim iskopavanjima ako do njih dođe.

- O ovome bukvalno niko ništa ne zna. A kao što se vidi na sajtu ministarstva, samo je naše selo mapirano za ovakva istraživanja. Ali, svi podaci govore o tome, a i na sajtu kompanije ‘Jadar litijum’ to se vidi, da je za ovakva istraživanja a kasnije i iskopavanja, planirana čitava trasa sela od Crnog vrha do Juhora - kaže Ilijana Čutura iz Siokovca.

U Siokovcu samo odmahuju glavom i kažu da ništa ne znaju o početku geoloških istraživanja. Društvene mreže su bile jedini izvor informacija.

Međutim, da se nešto dešavalo u selu, potvrdio je za N1 jedan od meštana. Kazao je da su pre desetak dana viđeni ljudi u njivama, da su vršili nekakva merenja, pobijali kočiće i kako su objasnili "razvukli šarene trake".

- Video sam dvojicu kako su išli pešice. Ali, nisam video šta nose sa sobom. Prošao sam pored njive, ali nisam obratio pažnju da li ima nešto na njoj. Onda mi je javio komšija. Oni su pobijali i zabadali kolje - priča Aca Rašić, vlasnik njive.

Australijska kompanija Jadar Lithium traga za rudom u takozvanom litijum-boratskom pojasu u Srbiji. Trenutno obavljaju istraživanja na planini Cer, u blizini Vranja i Rekovca. Ali, kako se navodi na sajtu Ministartva rudastva i energetike, dobili su još četiri dozvole za ukupnu površinu od 261 kvadratni kilometar. Među novim lokacijama je i selo Siokovac, udaljeno tridesetak kilometara od već postojećeg istražnog polja Rekovac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.