NavMenu

Mercator i zvanično postao deo Fortenova grupe

Izvor: Tanjug Petak, 23.04.2021. 16:44
Komentari
Podeli
Slovenački trgovački lanac Mercator zvanično je integralni deo sektora maloprodaje Fortenova grupe, pošto je sa Agrokora danas prebačeno 69,57% akcija Poslovnog sistema Mercator na Fortenovu.

Uz prenos akcija, čime je Fortenova sada postala vlasnik 88,1% Merkatora, ova hrvatska grupacija je sprovela i refinansiranja Merkatorovog duga prema 55 banaka u ukupnom iznosu od 385 mil EUR, saopštili su predstavnici dve kompanije na onlajn konferenciji za medije u Ljubljani.

U saradnji sa kreditorima, investicioni fondom HPS Partners i VTB bankom, Fortenova grupa je osigurala potrebna sredstva i u celosti zamenila navedeni Merkatorov dug, obezbedivši na taj način nesmetan prenos vlasništva sa kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidovane vlasničke i poverilačke strukture, prenosi Seebiz.

Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko 2.400 prodajnih mesta Merkatora i Konzuma sa ukupno 39 hiljada zaposlenika koji rade na pet tržišta u regionu sa 17,5 miliona stanovnika.

Agrokor je akcije Merkatora stekao 2014. godine, ali slovenački trgovački lanac do danas nije bio operativno integrisan u poslovanje svoga vlasnika, dodaje se u informaciji.

Glavni izvršni direktor Fortenove i član Upravnog odbora, Fabris Peruško, rekao je da će, nakon integracije Merkatora i prodaje Poslovnog dela zamrznuta hrana, ova grupacija sa više od 50.000 zaposlenih biti najveći poslodavac u regionu, koji ostvaruje približno pet milijardi evra prihoda i operativnu dobit veću od 270 mil EUR.

Dodao je da Fortenova u ovoj godini, uprkos nastavku pandemije, planira da realizuje više od 125 mil EUR kapitalnih ulaganja.

Na pitanje slovenačih novinara gde će od sada biti sedište Merkatora, Peruško je odgovorio da će ono uvek biti u Ljubljani, kao što će Konzumovo biti u Zagrebu.

Predsednik Uprave Merkatora, Tomislav Čizmić, rekao je povodom pitanja šta će biti sa zaposlenima te kompanije da se ne planira smanjivanje broja radnih mesta, već da je slovenački trgovački lanac dobio snažnog partnera koji će ulagati u razvoj i kreirati nova radna mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.