NavMenu

Uskoro rešenje za Blok 18 - Ili novi arhitektonski konkurs, ili nastavak postojećeg rešenja

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.04.2021. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Glavni urbanista Beograda, Marko Stojčić, nedavno je rekao da prostor preko puta Beograda na vodi u Bloku 18 vapi za urbanizacijom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.

Kako je pojasnio za eKapiju, ovaj deo Novog Beograda je, kad je reč o planu detaljne regulacije, neko vreme u zastoju.

- Imamo sproveden javni arhitektonsko-urbanistički konkurs od pre nekoliko godina, koji je dao predlog izgleda čitavog tog Bloka i podrazumeva postavku regulacije ulica na način da se sruše svi objekti. To znači da bi u tom slučaju Grad Beograd trebalo da otkupi gotovo sve parcele na tom prostoru, što u ekonomskom smislu nije rentabilno. Grad bi morao da se pojavi kasnije kao investitor, odnosno kao neko ko nakon kupovine parcela od fizičkih lica zbog izgradnje saobraćajnica i ostae infrastrukture to ponovo prodaje nekome ko je zainteresovan da gradi, što nije održivo - navodi Stojčić.

Kaže i da je ideja, iako još nije doneta konačna odluka, da se ponovo raspiše arhitektonski konkurs, koji bi preciznije definisao potrebu da se zadrže trase javnih saobraćajnica koje danas psotoje, u najvećoj meri u kojoj je to moguće.

- Naravno da to nije 100% moguće, jer taj deo nije urbanizovan dovoljno dobro i nema dovoljnu širinu regulacije, ali u meri u kojoj je moguće da se to ispoštuje, time bi i samo rešenje bilo realnije, došli bi u skorijoj budućnosti do urbanizacije i izgradnje tog dela grada - kaže Stojčić za naš portal.

Napominje i da će odluka biti doneta najakasnije za dva meseca ili se nastavlja pomenuto rešenje, koje je, smatra sagovornik, odlično, ali mu nedostaje element sprovodljivosti, koji je i učinio da plan stoji.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.