NavMenu

Deset najvećih ekonomija sveta pre pandemije i sada

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.04.2021. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kbuconi/shutterstock.com)Ilustracija
Pandemija kovid-19 poljuljala je rang listu najvećih svetskih ekonomija gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji.

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Nemačka i dalje zauzimaju prva četiri mesta kao najveće svetske privrede, dok su neke pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang listi kao rezultat pandemije, a jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a urađena na osnovu ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

Američka tv stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, sa procenama BDP-a za prošlu godinu iz izveštaja MMF-a Svetski ekonomski izgledi.

Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može da preceni ili potceni stvarnu ekonomsku vrednost, napominje se u prilogu.

Sjedinjene Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija sveta, pri čemu se njen nominalni BDP spustio lani na 20,9 biliona USD sa 21,4 biliona prethodne godine.

Nasuprot tome, drugoplasirana Kina beleži rast nominalne vrednosti BDP-a na 14,7 biliona USD prošle godine sa 14,3 biliona USD godinu dana ranije.

Japan je ostao treća najveća svetska ekonomija u 2020. sa BDP-om procenjenim na 5,0 biliona USD (5,1 biliona USD u 2019.), dok je na mestu broj četiri Nemačka čija je ekonomija zadržala vrednost od 3,8 biliona USD.

Indija, peta najveća svetska privreda u 2019, pala je prošle godine na šesto mesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2,8 biliona USD pre dve godine na 2,7 biliona USD lani.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska sa nominalnim iznosom BDP-a od skoro 2,6 biliona USD (2,7 biliona USD u 2019.), a osma je Italija sa vrednošću ekonomije od približno 1,9 biliona USD (2,0 biliona USD u 2019.).

Brazil, koji je 2019. bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke ustupivši mesto Kanadi, čija je lanjski BDP procenjen na 1,6 biliona USD (1,7 bilion prethodne godine), a na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda sveta ušla Južna Koreja sa BDP-om od 1,6 biliona USD u 2020. godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.