NavMenu

Podgorica ulaže više od 5 mil EUR u modernizaciju javnog prevoza - U planu kupovina autobusa i rekonstrukcija gradskih stajališta

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.04.2021. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/makotochocho)Ilustracija
Podgorica će u modernizaciju javnog prevoza uložiti više od 5 mil EUR, a novac će biti uložen u nove autobuse, nove linije i rekonstrukciju gradskih stajališta, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tom prilikom istakao da je Podgorica posle dužeg vremena stvorila neophodne pretpostavke da krene u realizaciju jednog od značajnijih projekata, kada je mandat aktuelne gradske uprave u pitanju, a to je modernizacija javnog prevoza u glavnom gradu Crne Gore.

- Neću reći ništa novo ako kažem da stanjem javnog gradskog prevoza ni mi, a verujem ni niko ko živi u Podgorici nema razloga da bude zadovoljan. Imajući u vidu tu okolnost, ali i potrebu da držimo korak sa razvijenim evropskim gradovima da pokušamo da im se približimo u različitim oblastima, prionuli smo na posao. Onako kako smo pristupali svim sličnim izazovima i problemima, sistematski, strpljivo u tišini, pripremali smo ono što su neophodne pretpostavke kako bismo, ja se nadam, do kraja tekuće godine na ulicama Podgorice videli konkretne rezultate u tom smislu - saopštio je Vuković.

Gradonačelnik je dodao da u okviru plana modernizacije javnog prevoza Glavni grad tretira minimum tri teme, od kojih su najbitnije - raspisivanje javnog poziva za reorganizaciju linijskog prevoza u Podgorici, modernizacija autobuskih stajališta i obnova voznog parka.

- Naš plan je da u toku iduće sedmice raspišemo javni poziv za reorganizaciju linijskog prevoza. Uporedo sa tim, pripremili smo teren i za modernizaciju autobuskih stajališta, koja se ne nalaze u zadovoljavajućem stanju, tako da smo u budžetu za ovu godinu opredelili značajna sredstva i za te namene. Ono što bi trebalo da predstavlja krunu naših napora u ovoj oblasti, jeste konačno jedna značajnija obnova voznog parka, kroz kreditni aranžman koji je predviđen budžetom Glavnog grada u vrednosti od 5 mil EUR - naglasio je Vuković izražavajući uverenje da će sve to doprineti da stanje na ulicama glavnog grada do kraja godine bude bitno drugačije.

Gradonačelnik je podsetio i na Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) koji, kao jedan od prioriteta, definiše upravo modernizaciju i popularizaciju javnog gradskog prevoza putnika u Podgorici.

- Svedoci smo da se danas oslanjamo ugavnom na svoje automobile, da to rezultira ogromnim gužvama u gradu, da negativno utiče na kvalitet vazduha i da Podgorica u tom smislu bitno zaostaje za glavnim gradovim regiona i šire. Sa jedne strane je bilo neophodno promeniti učestalo korišćenja automobila, u odnosu na ono što je korišćenje javnog prevoza, pešačenje ili biciklizam, gde smo napravili ozbiljne iskorake posljednjih godina i nastavićemo da to činimo - saopštio je Vuković dodajući da bez krupnih koraka u ovom smislu ne možemo biti zadovoljni.

- Od 2019. godine kada je SUMP predložen, do 2020. kada je usvojen modernizacija javng prevoza u Podgorici je prepoznata kao prioritet i bez konkretnih promena u tom segmentu, nećemo dobiti željene rezultate - istakao je Vuković.

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić istakla je da je Glavni grad u Planu održive urbane mobilnosti sublimira sve ono što želi postići kroz ovaj vid organizacije saobraćaja, kako bi se građanima obezbijedila kvalitetna alternativa da svoje dnevne aktivnosti obavljaju kroz linijski prevoz putnika.

- Ovo je samo jedan od elemenata modernizacije saobraćajnog sistema u Podgorici i nastavićemo da afirmišemo i alternatne vidove saobraćaja i prevoza kao što su biciklizam i pešačenje - istakla je Kalezić i najavila definisanje planskih dokumenata koja će podržati sva nastojanja i da kao građani promijenimo obrazac ponašanja i odnosa prema javnom prevozu.

Ona je saopštila da se, s obzirom da se linije povjeravaju na period od deset godina koji je prilično dug, izradi javnog poziva pristupilo sveobuhvatno kako ne bi ostao prostor za bilo kakve nedoumice, detaljno su analizirana sva zakonska rešenja kako bi se striktno i precizno definisali svi kriterijumi, ali i međusobna prava i obaveze Glavnog grada i budućih prevoznika, koja se moraju ispuniti za obavljanje ove javne djelatnosti

- Krajnji cilj je da dobijemo veći nivo zadovoljstva građana javnim prevozom na čemu ćemo u narednom periodu posebno raditi - istakla je Kalezić dodajući da je javnim pozivom posebno istaknuta dostupnost javnog linijskog prevoza osobama sa invalididtetom i osobama smanjene pokretljivosti kao i pristupačnija cjenovna poilitika.

Sekretarka za finansije Snežana Popović saopštila je da je shodno Strateškom planu razvoja Podgorice, kao jedan od prioritetnih ciljeva, unapređenje saobraćajne infrastrukture u okviru koje je modernizacija javnog prevoza prepoznata kao primarni cilj.

- Odlukom o Budžetu Glavnog grada za 2021. godinu planirali smo kreditno zaduženje od pet miliona eura kako bi realizovali navedeni cilj iz Strateškog plana razvoja Podgorice i Plana urbane mobilnosti tako da smo bankama već poslali zahtjev za indikativnui ponudu po uslovima i rokovima koji odgovaraju Glavnom gradu - naglasila je Popović ističući da je Glavni grad finansijski stabilna institucija koja sve svoje obaveze uredno izmiruje.

Ona je kazala da su banke pokazale zainteresovanost i dostavile ponude u skladu sa uslovima Glavnog grada, kao i da će uskoro na nivou Glavnog grada biti donešena odluka o tome koja je banka najpovoljnija.

Popović je podsetila da procedura podrazumeva da nakon odabira banke o kreditnom aranžmanu Skupština Glavnog grada usvaja odluku o kreditnom zaduženju, a nakon usvajanja od strane Skupštine traži se saglasnost Vlade Crne Gore za realizaciju kredita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.