NavMenu

Ako Fiat ode iz Srbije, Vlada planira da fabriku preproda?

Izvor: Danas Nedelja, 18.04.2021. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Bezarević / eKapija)Ilustracija
Menadžment kompanije Stellantis, u okviru koje od početka godine posluju i sve Fiat Chrysler fabrike širom sveta, obavestio je Vladu Srbije, ekskluzivno saznaje Danas, da će odluka o tome da li će i kada u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu da počne proizvodnja novog modela automobila biti poznata za nekoliko meseci.

Ukoliko Stelantis odluči da ode iz Kragujevca Vlada Srbije, tvrde izvori lista, ima plan B.

U tom slučaju Vlada bi od Fijata otkupila njegov udeo u zajedničkoj kompaniji i zatim čitavu fabriku preprodala drugom proizvođalu automobila.

U Fijatovu fabriku u Kragujevcu do sada je uloženo blizu 1,5 mlrd EUR.

Kao mogući kupac pominje se Volkswagen, koji u poslednjih nekoliko godina najavljuje izgradnju nove fabrike na Balkanu.

Nemci su se, sredinom 2019, birajući lokaciju za tu fabriku, između Srbije, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Turske opredelili za ovu poslednju zemlju, ali su pre nepunih godinu i po dana iz političkih razloga odlučili da "zamrznu" odluku o gradnji fabrike u Turskoj, nakon čega su u trku ponovo ušle Srbija, Rumunija i Bugarska, koja je Nemcima ponudila učešće od 1 mlrd EUR.

Kragujevačka fabrika automobila bi mogla da bude ponuđena i nekom od kineskih proizvođača koji su, takođe, do dolaska Fijata godinama "obletali" oko Zastave.

Tu su, nadalje, japanske kompanije, te južnokorejski Hyundai i indijska Tata motors koje su takođe pregovarale sa Zastavom o strateškom partnerstvu.

Evropska unija bi, najverovatnije, pritiskala Srbiju zbog eventualne prodaje kragujevačke fabrike automobili Kinezima, ali bi ti pritisci, smatraju upućeni, mogli da budu anulirani činjenicom da bi za takvu situaciju bila odgovorna "njihova" kompanija (Stelantis), koja bi svojim odlaskom u Srbiji ostavila bez posla i egzistencije nekoliko hiljada porodica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.