NavMenu

RADOJIČIĆ: Mladenovac će se razvijati kao ekološka oaza

Izvor: eKapija Petak, 16.04.2021. 17:57
Komentari
Podeli
(Foto: A.Parezanović/eKapija)
Najvažniji projekat za Mladenovac je Makiš–Mladenovac, ali i brojni ekološki projekti, zaključak je sastanka gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i predsednika opštine Mladenovac Vladana Glišića.

Tema sastanka bio je i razvoj projekta četiri fabrike otpadnih voda, što je jedan od važnijih projekata za dalji razvoj opštine.

Predsednik opštine je naglasio i značaj infrastrukture za dovođenje novih fabrika u Mladenovac i da u tom pravcu rade vrlo vredno.

- Cilj je da privučemo jednu veliku fabriku koja bi indirektno ili direktno popravila kvalitet života Mladenovčana - naveo je.

Jedno od pitanja bila je i rekonstrukcija biblioteke koja se nalazi u zgradi Opštine od 1968. godine. Naglasio je da je jedan od značajnih projekata i vrtić koji se radi u mladenovačkom naselju Varoš, te da je vrednost investicije 147 miliona dinara.

- Ovaj vrtić se radi u okviru 20 vrtića koje Grad Beograd gradi, a celokupno vrednost tog projekta iznosi 3,2 milijarde dinara. Obuhvat dece koji ide u obdanište je blizu 78% i na ovaj način će se još više povećati. U ovom vrtiću će biti mesta za 108 dece, što će smanjiti listu čekanja - rekao je Radojičić.

Istakao je da je bilo reči i o daljim ulaganjima u poljoprivredu što je, između ostalog, perspektiva ove opštine.

- Opština Mladenovac ima izvanredni potencijal za razvoj turizma, naročito ekološkog turizma. Ovde su predeli prelepi, tu nam je Kosmaj, jedinstveno banjsko lečilište Selters i divni manastiri. Mladenovac su vrata Šumadije i zato imamo velike planove da njegov turistički potencijal i ostvarimo. Kao deo aktivnosti na stvaranju "zelene oaze" u Mladenovcu, u toku je izgradnja transfer stanice i reciklažnog dvorišta, nakon čega će sav otpad s teritorije opštine Mladenovac biti tretiran i deponovan na deponiji Vinča. Vrednost ovog ekološki dragocenog projekta je 550 miliona dinara, a rok za njegov završetak je kraj 2022. godine – dodao je Radojičić.

Tema razgovora bilo je i pitanje boljeg saobraćaja i bržeg dolaska do Beograda.

- Razgovarali smo kako da unapredimo Beovoz, kako bi veći broj ljudi iz Mladenovca stigao do Beograda. Takođe, to bi bila važna komponenta za razvoj turizma, jer ako turisti na brz i lagan način mogu da stignu iz Beograda do Mladenovca, uz razvoj ekološke predispozicije, to bi bio odličan put i vizija razvoja Beograda i Mladenovca - kazao je prvi čovek prestonice.

Glišić je rekao da su pred realizacijomi projekti izgradnje tri mala i jednog velikog postrojenja za preradu otpadnih voda, uz dodatnih osamdeset kilometara kanalizacione mreže:

- Pri kraju je i završetak velikog projekta gasifikacije celokupne opštine uz izgradnju dalekovoda kojim pojačavamo energetsku stabilnost opštine. Takođe, dobili smo veliku podršku za projekat Makiš–Mladenovac, što znači da smo dobili skretanje za planinu Kosmaj i mislim da ćemo ovim rešiti problem zdrave i pijaće vode za sve stanovnike Mladenovca. Takođe, rešićemo problem proširenja i iznošenja smeća uz tzv. reciklažno dvorište i transfer stanice. Smeće se nekada samo bacalo, a sada će ono biti sirovina za spalionicu u Vinči - rekao je Glišić.

On je dodao da je pripremljeno i mnogo drugih projekata za naredni period.

- Potpisali smo ugovor i kada je u pitanju asfaltiranje novih puteva, a dvadesetak kilometara će biti urađeno za tri-četiri meseca. Nastavljamo dalje i kada je reč o izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže i uređenju centra Mladenovca - naveo je Glišić.

Podsetio je i da je promenjena gradska odluka, čime je omogućeno ulaganje u uređenje blokovskih delova naselja.

- U narednom periodu rešavaćemo probleme krovova i raditi na sanacijama oštećenih delova zgrada. Baš kao što radimo obdaništa za sela, isto tako ćemo u centru grada raditi vodu i rekonstruisati trotoare i dečja igrališta - naveo je predsednik opštine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.