NavMenu

OTP pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM

Izvor: Tanjug Petak, 16.04.2021. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Najveći mađarski zajmodavac, OTP banka, pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM od privatnog investicionog fonda Apolo za oko milijardu evra (1,2 mlrd USD, javlja Rojters pozivajuci se na izvore upoznate sa razgovorima.

Ponuđena cena OTP-a za slovenačku banku, približno odgovara knjigovodstvenoj vrednosti Nove KBM, rekao je jedan od izvora britanske agencije, govoreći pod uslovom anonimnosti. Razgovori su u toku, ali nije doneta konačna odluka, dodao je. Apolo fond, koji poseduje 80% Nove KBM i slovenačka banka nisu bili odmah dostupni za komentar.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja drži 20% vlasnički udeo u Novoj KBM, odbila je da komentariše, kao i mađarska OTP banka.

OTP banka je poslednjih godina, u nastojanju da proširi svoje prisustvo na Balkanu, kupovala velike banke u Hrvatskoj, Srbiji i nekoliko drugih zemalja. U Sloveniji je vlasnik jedne male banke, a kupovinom Nove KBM mogla bi da postane kreditor broj jedan u toj zemlji, dodaje Rojters.

Nova KBM, koja zapošljava 2.075 ljudi, ostvarila je prošle godine neto dobit od 210 mil EUR, prema podacima iz njenog godišnjeg izveštaju, pri čemu je za 10 miliona akcija navela knjigovodstvenu vrednost po akciji od 99,13 EUR.

Apolo je kupio Novu KBM za 250 mil EUR 2015. godine, a četiri godine kasnije je preuzeo i treću najveću slovenačku banku, državnu Abanku, za 444 mil EUR, nakon čega je spojio ta dva zajmodavca. OTP, koja je tada takođe učestvovala ne tenderima za preuzimanje ovih banaka, u oba navrata je bila drugoplasirana.

Glavni izvrši direktor OTP-a Šandor Čanji izjavio je početkom ove godine da razmatra tri potencijalne akvizicije, navodeći da bi jedna od njih bila na tržištu na kojem je OTP već prisutan, a druge dve na novim tržištima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.