NavMenu

Srbija razvija antigenski test na koronavirus

Izvor: Politika Četvrtak, 15.04.2021. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Elchinator)Ilustracija
U Srbiji se razvija domaći antigenski test na koronavirus, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

- Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste - rekla je Ćirković Veličković za TV N1.

Kako se navodi, reč je o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

Ćirković Veličković kaže da će to podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Dodala je da je njen tim predložio još dve inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, a sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji, javlja Tanjug.


Ona kaže da u ovom trenutku ne može da proceni koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sledeće godine.

- Mi ćemo raditi na tome da to vreme bude što kraće - rekla je i dodala da će se do leta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali da se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.