NavMenu

Velika Britanija najveći evropski investitor u vetroenergiju

Izvor: Tanjug Utorak, 13.04.2021. 17:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 mlrd EUR prema izveštaju organizacije WindEurope.

Od ukupnih lanjskih ulaganja u ovaj sektor širom Satrog kontinenta, vrednih 43 mlrd EUR, Holandija je investirala skoro 8 mlrd EUR, našavši se na poziciji broj dva, a slede Francuska sa 6,5 mlrd EUR, Nemačka sa 4,3 mlrd EUR, dok je Turska peta sa 1,6 mlrd EUR, prenosi agencija Anadolija.

Izveštaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u priobalne vetroparkove dostigle lani rekordnih 26,3 mlrd EUR, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 mlrd EUR.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor WindEurope-a Gil Dikson ocenio je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganja u vetroenergiju pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola kako bi ostvarile klimatske i energetske ciljeve, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu od povećanja navedenih ciljeva.

- Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan. Ali nedostaju prave politike, posebno u vezi sa dozvolama za nove vetroparkove za šta su pravila i postupci suviše složeni - rekao je on.

Prema izveštaju, većina investicija obezbeđuje se putem bankarskih kredita, pri čemu dužničko finansiranje iznosi između 70% i 90%, dok se preostalih 10% do 30% obezbeđuje na tržištima kapitala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.