NavMenu

Devizne rezerve NBS u martu veće za gotovo 853 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.04.2021. 12:55
Komentari
Podeli
NBS (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)NBS
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 14.275,5 mil EUR, što je za 852,8 mil EUR više nego u februaru.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141% i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je na sajtu NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 11.871,9 mil EUR i za 879,2 mil EUR povećane su u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima (970,9 mil EUR), obveznice do sada najduže ročnosti, na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od 1 mlrd EUR po kuponskoj stopi od 1,65% i stopi prinosa 1,92%.

- Pored pomenute prodaje evroobveznice, neto prilivi u devizne rezerve tokom marta ostvareni su i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88,1 mil EUR). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (162,6 mil EUR), aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (neto efekat po osnovu svop transakcija – 113 mil EUR) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 88 mil EUR) - dodaje se.

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 mil EUR.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 mil EUR i bio je za 13 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.525,8 mil EUR.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45 mil EUR). Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.