NavMenu

Mraz oštetio rano voće, potrebna stručna pomoć države - Maline će ove godine, ako išta preživi, biti papreno skupe, upozoravaju proizvođači

Izvor: Beta Četvrtak, 08.04.2021. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Iznenadni sneg i mraz jutros su oštetili rano voće, šljive, jabuke, kruške, višnje, ali ukupna šteta će se znati tek kada prođu najavljene niske temperature za noćas i petak, rekao je danas šef katedre za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

On je za Betu rekao da je najosetljivija faza vegetacije za voće, faza precvetavanja i da niska temperatura i od minus 1,6 stepeni može da ošteti plodove, ali da i u fazi cvetanja veći "minus" od toga oštećuje cvetove. ;

- Temperatura je jutros u ravničarskim delovima bila minus 4-4,5 stepeni i cvetovi su u izvesnoj meri oštećeni, a to zavisi i od dužine trajanja mraza - rekao je Magazin.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je u Zapadnoj Srbiji, u okolini Ivanjice, pored snega čija je debljina od deset centimetara do pola metra i više, jutros temperatura bila od minus osam do minus deset stepeni i da se štete na malinama već vide jer su sprljeni listići i mladi izdanci.

- Ko je bolje obradio malinjake i kupine i gde su mladi lastari napredniji, veća je i šteta - rekao je Radović.

On je apelovao na stručne službe Ministarstva poljoprivrede da hitno izađu na njive i posavetuju poljoprivrednike kako da oporave to voće.

Dodao je da su u tom kraju stradale i šljive, jabuke i drugo rano voće.


Maline će, prema njegovim rečima, ove godine, ako išta preživi jer se ne zna koliko će dugo još biti mrazeva, biti "papreno" skupe.

On je podsetio da je malina i prošle godine bila skupa zbog mrazeva u Poljskoj koja spada u najveće proizvođače i da je nedavno u maloprodaji pakovanje od 125 grama koštalo 700 dinara, a kilogram 6.700 dinara.

Vlasnik voćnjaka borovnica kod Šapca Saša Keserović rekao je da je u tom kraju noćas bio mraz od oko minus dva stepena i da se nada da nije bilo štete iako je deo borovnica u pupoljcima.

- I za noćas je najavljen mraz od pet stepeni i upravo pokušavamo da raznim preparatima zaštitimo borovnice, a deo ćemo pokušati da branimo loženjem vatre i zadimljavanjem kako bi podizali temperaturu - rekao je Keserović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.