NavMenu

Bela Crkva, grad jezera koji se priprema za sve veći broj turista - Čeka se investitor za hotel u blizini Vračevgajskog jezera

Izvor: eKapija Sreda, 07.04.2021. 15:57
Komentari
Podeli
Gradsko jezero (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Gradsko jezero
Na 96 kilometara od Beograda, sa više od 200 sunčanih dana godišnje i u proseku 10.000 turista u sezoni, nalazi se Bela Crkva sa svojim jezerima. Ove godine, možda i više nego ikada ranije, domaći turisti shvatili su koliko lepota ima da ponudi Srbija, te da u tom smislu ne zaostaje ni Banat.

Umesto na morima širom sveta, svoje letovanje proveli su u na obalama sedam jezera, zbog čega Belu Crkvu i nazivaju "gradom jezera". Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala nisu urbanizovana, ali zato predstavljaju raj za ronioce i pecaroše.

Nedavno je najavljeno i da će, zbog sve većeg broja turista, biti potrebno izgraditi još minimum 1.000 parking mesta, kao i da se razmišlja o izgradnji novih bungalova na Vračevgajskom jezeru. Trenutno je u ponudi manje od 1.000 ležajeva.

- Planovi za izgradnju hotela postoje, čak je određena lokacija u blizini Vračevgajskog jezera. Čeka se potecijalni investitor da bi se krenulo u realizaciju. Odmah pored Gradskog belocrkvanskog jezera vrše se radovi na adaptaciji nekadašnje fabrike nameštaja Pobeda, kako bi se objekat uredio za prihvat većeg broja turista. Pored toga, povećava se broj fizičkih lica, koji se odlučuju da se bave izdavanjem smeštajnih kapaciteta, a u prilog tome govori povećan broj zahteva za kategorizacijom - kažu za eKapiju iz Turističke organizacije opštine Bela Crkva (TOBC.)


Jedna od najstarijih aleja platana nalazi se u Beloj Crkvi

Ono čime Bela Crkva takođe može da se pohvali jeste jedna od najstarijih aleja platana, koja se nalazi u Proleterskoj i Partizanskoj ulici. Platani su sađeni još početkom 20. veka, što znači da duže od jednog veka ukrašavaju ove dve najprometnije ulice, koje vode ka graničnom prelazu sa Rumunijom (Kaluđerovo).

Centar Bele Crkve (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Centar Bele Crkve

- Za njihovo održavanje zadužen je JKP Belocrkvanski komunalac, koji orezuje stabla po potrebi, uklanja trula stabla, a upravo je prošle nedelje zasađeno 20 mladih sadnica platana u Proleterskoj ulici i time su popunjena prazna mesta - navode iz TOBC.


Pruga van funkcije, skela saobraća redovno

Turisti su pre pet godina, dva do tri puta u toku letnje sezone, u Belu Crkvu mogli da dolaze vozom, na liniji Vršac-Bela Crkva i nazad. Međutim, sagovornici eKapije kažu da je teško da se tako nešto ponovi ove ili narednih godina, jer pruga nije u funkciji duže od 25 godina.

- Puno priča je u vezi sa tom prugom, a kako i ne bi, kada je najstarija u ovom delu Evrope i prava je šteta što danas nije u funkciji – dodaju.

Na potezu od Stare Palanke do Rama saobraća skela, koja ima tretman linijskog prevoza, koji se odvija po utvrđenom redu vožnje. Prevoz se odvija svakodnevno, a mogući su kratkotrajni prekidi usled jakih vetrova (severca i košave) i drugih. To je najkraća veza između južnobanatskog i braničevskog okruga, ističu u TOBC, i dodaju da nema informacija o mogućoj izgradnji mosta.
Vračevgajsko jezero (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Vračevgajsko jezero

Šta će biti sa kasarnom?

Kada je reč o kasarni Slavko Munćan, postoje različite naznake. Sa jedne strane da bi trebalo da se formirana nova vojna jedinica u njoj, a sa druge da će biti prenamenjena u turističke svrhe

- O daljoj sudbini kasarne odlučiće viši organi vlasti - zaljučuju u TOBC.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.