NavMenu

Grejanje na gas, investicija koja se isplati u kratkom roku - Šta je sve potrebno za priključenje na mrežu

Izvor: Promo Četvrtak, 08.04.2021. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)Ilustracija
Grejanje domaćinstava na gas najčistije je i najekomomičnije, jer taj energent omogućava niže troškove u odnosu na najveći broj drugih opcija, a pozitivni efekti na zaštitu životne sredine su višestruki. Nedavnim izmenama i dopunama Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova omogućeno je smanjenje troškova priključka na gasovodnu mrežu i do 100.000 dinara, što je sjajna vest i za domaćinstva i za privredu i za ceo ekosistem, kaže Goran Jevtić, direktor kompanije Energy Net, jednog od lidera na tržištu KGH segmenta.

Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi građana prilikom priključenja na gasovodnu mrežu budu umanjeni i do 100.000 dinara, što znači da će građani plaćati samo troškove tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa na osnovu odluke o visini troškova i saglasno metodologiji.

Upravo neadekvatno dimenzionirane ove stavke bile su značajna "ulazna barijera" domaćinstvima u našoj zemlji da se odluče na ovaj korak.

- Najbolji svedoci uštede su svi koji su prešli sa grejanja čvrstim gorivom na grejanje "plavim energetnom", odnosno na gas. U kratkom roku su izvesno iz "uštede" isplatili svoju investiciju, a pored toga, ovakavim sistemom grejanja se i emisija štetnih gasova značajno smanjuje što dugoročno doprinosi i očuvanju ugroženog ekosistema u kojem živi planeta - kaže Jevtić.

Za korisnike je, dodaje, važno i što je grejanje na gas vrlo komforno - ne zahteva gotovo nikakve "posebne radnje" u toku eksploatacije, magacine za skladištenje i sl. Jedina obaveza korisnika je redovan godišnji servis što je relativno nizak trošak u odnosu na sve nabrojano.
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
- Gasni kotlovi ukoliko se pravilno održavaju imaju dug vek trajanja. Ljudi koji su u svoja domaćinstva uveli gas devedesetih godina tek sada razmišljaju o zameni kotlova, pre svega zato što je tehnologija u međuvremenu značajno napredovala. Sasvim sigurno se više isplati kupovina novih, kondenzacionih kotlova, s obzirom na to da donose mesečno i do 30% uštede u odnosu na konvencionalne - dodaje direktor kompanije Energy Net.

Kao direktna posledica izmene pravilnika, osim pozitivnog uticaja na smanjenje emisije štetnih gasova i ekosistem u celini, grejanje na gas direktno utiče i na ceo lanac vrednosti u građevinskoj industriji.

Procena kompanije Energy Net je da će biti potrebno otvaranje oko 2.000 novih radnih mesta, što garantuje pozitivan uticaj i na zajednicu i na državni budžet i na pojedince koji će ovom promenom obezbediti zdraviji, ekonomičniji i efikasan životni okvir, ali će izvesno dati i novi impuls razvoju zemlje.

Kompanija Energy Net već 30 godina nudi kompletna rešenja za grejanje, hlađenje, ventilaciju i uređenje prostora.

Kada je reč o grejanju na gas, konkretan primer izgledao bi ovako: Kada korisnik od provajdera obezbedi priključak za gas, od ove kompanije mogu dobiti kompletno rešenje – projekat unutrašnje gasne instalacije, gasni kotao renomiranih proizvođača, prateće instalacije, ugradnju, puštanje u rad, obuku korisnika, garanciju i servis u garantnom i vangarantnom roku. Za sve to nude i odličnu kreditnu podršku, tako da ovu investiciju čine dostpunom gotovo svima.

Energy Net je za tri decenije rada opremio preko 10 miliona kvadratnih metara prostora raznih namena, od domaćinstava i industrijskih objekata, do zdravstvenih ustanova, hotela, tržnih centara i sportskih objekata. Dugoročna saradnja sa preko 100 vodećih svetskih dobavljača, čine ih poslovnim partnerom stabilne i dobre reputacije, a standardi koje primenjuju, odgovornim partnerom koji poštuje kriterijume operativne izvrsnosti.
(Foto: Gerd Altmann from Pixabay)
- Već duže vreme imamo lidersku poziciju na tržištu što nas obavezuje da jačamo potvrđene vrednosti i uvodimo nove standarde, bilo da je reč o B2B ili B2C segmentima tržišta. Energy Net je svim svojim procesima i aktivnostima orijentisan na krajnjeg korisnika i zadovoljavanje njegovih potreba. Sve to je učinilo da kreiramo i primenjujemo novu poslovnu filozofiju – Energy Care – kao odgovor na potrebe korisnika i pružanje najboljih rešenja, uz adekvatnu podršku. Cilj je da potvrdimo, održimo i širimo krug odgovornih i profesionalnih odnosa sa svim našim klijenima koji u našoj kompaniji prepoznaju pouzdanog partnera na kojeg uvek mogu da računaju - kaže Jevtić.

Energy Net uspešno i dugoročno sarađuje sa više od 1.000 partnera, od serviserskih i instalaterskih firmi, preko projektantskih biroa, energetskih menadžera, do stručnjaka sa fakulteta, iz raznih udruženja i komora. Posebno su ponosni na odličnu saradnju sa projektantskim kućama, a pre svega u domenu novih tehnologija i sistemskih rešenja iz domena obnovljivih izvora energije.

Među brojnim brendovima, kompanija Energy Net je ekskluzivni zastupnik kompanije Remeha - najpoznatijeg holandskog proizvođača kondenzacionih gasnih kotlova, kao i kompanije Gree - globalnog lidera u proizvodnji klimatizacione opreme. Uz njih se posebno izdvaja brend Bergen koji obuhvata široku paletu proizvoda iz oblasti grejanja i klimatizacije koji je rezultat saradnje Energy Net-a sa svojim dugoročnim i pouzdanim partnerima.

U svom posebnom segmentu poslovanja, Energy Net je u oblasti građevinarstva, zastupnik širokog spektra proizvoda brenda Porcelanosa - od keramičkih pločica i sanitarija do viskotehnoloških rešenja za građevinarstvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.