NavMenu

U toku izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini - Fokus na vinarstvu i gastroturizmu

Izvor: RTV Sreda, 07.04.2021. 11:43
Komentari
Podeli
Fruška gora (Foto: Vedrana Džudža)Fruška gora
Fond Evropski poslovi inicirao je sastanak sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata za privredu i poljoprivredu kao i sa Udruženjem vinara i vinogradara Srem Fruška gora kako bi zajednički radili na razvoju turizma na Fruškoj gori.

U toku je izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini, a gastroturizam i vinarstvo neki su od njenih delova. Iako je prethodnih decenija razvoj vinarstva u Vojvodini vidan, proizvođači kažu da smo još uvek na početku.

- Ja sam siguran da ćemo uz podršku Pokrajine dobiti ubrzani pogon da možemo da ubrzamo proizvodnju, pripremimo kapacitete da bi svi oni mogli da vide gde vino nastaje u prijatnom ambijentu - kaže Gordan Bašić, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srem-Fruška gora.

Ideja je da se umreže ugostitelji, vinari, proizvođači hrane, i da se naprave turistički proizvodi i promovišu.

- Jedinstven turistički program, da imate infrastrukturu, smeštaj, da kada odete pričate lepo o toj destinaciji - dodaje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Za razvoj vinarstva i vinogradarstva potreban je novac. Prethodnih godina ti proizvođači sredstva su dobijali i na pokrajinskim i na republičkim konkursima.

- Fond da pokuša da obezbedi sredstva iz evopskih fondova, drugi deo iz jedinice lokalne samouprave, odnosno APV i republičku Vlada - kaže Aleksandar Simurnić, direktor fonda Evropski poslovi.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. istakao je da bi zajedničko delovanje i racionalno raspoređivanje sredstava trebalo da dovedu do razvoja na nivou pokrajine.

Nа sastanku je najavljeno da će za oko mesec dana biti objavljen novi konkurs sekretarijata za poljoprivredu sa budžetom od 50 miliona dinara, namenjen proizvođačima vina i rakije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.