NavMenu

Snima se igrano-dokumentarni film "Drava se ne predaje", baziran na istinitom događaju iz Drugog svetskog rata

Izvor: eKapija Subota, 03.04.2021. 13:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)Ilustracija
U Belegišu se snima igrano-dokumentarni film "Drava se ne predaje", reditelja Nikole Lorencina, baziranog na istinitom događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavnu ulogu tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda Drava, koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom Aleksandra Berića.

- Aleksandar Berić dao je svoj život i zadužio naš narod hrabrim delom. Njegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu - kazao je reditelj Nikola Lorencin.

Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. godine brodom Drava i za šest dana uspeo je da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život 12. aprila ne želeći da se preda okupatoru zajedno sa svojom posadom.

Snimanje filma inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade, čiji je predsenik Igor Mirović prisutvovao snimanju u Belegišu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.