NavMenu

Italijanska kompanija La Linea Verde predstavila novi koncept snabdevanja u poljoprivredi

Izvor: eKapija+ Petak, 02.04.2021. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanska poljoprivredno-prehrambena grupacija specijalizovana za poljoprivrednu proizvodnju i pakovanje svežih proizvoda koji su spremni za jelo La Linea Verde održala je prezentaciju u prisustvu srpskih poljoprivrednika, predstavnika nadležnog ministarstva i lokalne samouprave, a tema je bila i udruživanja poljoprivrednih proizvođača svežeg povrća spremnog za konzumaciju.

Edukativna prezentacija je pod pokroviteljstvom Konfindustrije Srbija organizovana sa ciljem da se srpski poljoprivrednicima objasni koncept kratkog i integrisanog lanca snabdevanja, neophodnog da bi se garantovala dostupnost sirovina konstantnog kvaliteta tokom cele godine.

Predstavljen je etički model lanca poljoprivrednog snabdevanja, koji je već uspešno testiran u Evropi i koji će stvoriti čvrsta partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Srbije, od severa do juga.

- Iz dugogodišnjeg iskustva smo zaključili koliko je važno omogućiti sigurnost kako bismo time stvorili poverenje - rekao je izvršni direktor grupe La Linea Verde Domeniko Bataljola.

Naši dobavljači su partneri koji zajedno sa nama "rastu" i donose inovacije, dodao je on.

- Za nas lanac snabdevanja znači lojalnost naših saradnika sa kojima delimo viziju i ciljeve. Poljoprivredne proizvođače, kao članove lanca snabdevanja, kroz stalnu podršku naših agronoma, usmeravamo ka upotrebi savremenih i prirodnih tehnika uzgoja i đubrenja, koje se sve više zasnivaju na principu održivosti. Konkretno, na osnovu italijanskog modela, uvodimo integrisanu i organsku poljoprivrednu praksu u Srbiju kako bismo dobili zdrav, kvalitetan i ekološki prihvatljiv proizvod - naveo je Bataljola.

Strategiju lanca snabdevanja, koja se pokazala uspešnom u Evropi, predstavio je Felice Poli, generalni direktor Organizacije poljoprivrednih proizvođača Sole e Ruđada, koji je naglasio da je u Italiji odnos sa poljoprivrednim partnerima postao toliko blizak da je rezultirao stvaranjem Organizacije proizvođača Sole e Ruđada - organizacije koja danas okuplja gazdinstva u vlasništvu La Linea Verde i još 70 pouzdanih partnera, sa ukupno 2.000 hektara useva.

I Udruženje italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija podržava inicijativu La Linea Verde, a tim povodom član predsedništva Konfindustrije Srbija Erik Košuta rekao je da model organizovanja koji promoviše La linea verde jeste upravo model koji je potreban Srbiji.

- Uvereni smo da za lokalne poljoprivredne proizvođače ovaj model može predstavljati dobru priliku ne samo u ekonomskom smislu i u pogledu razmene znanja već i da može ostaviti dubok trag u sektoru poljoprivrede ove zemlje. Poljoprivreda je vekovima pokretala ekonomiju ovog regiona, a sa modelom koji nudi La linea verde ima velike šanse da se vrati na taj kolosek i da se ravnopravno takmiči na evropskom nivou - zakljucio je Košuta.

Gosti su bili savetnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i predstavnici sektora razvoja iz opštine Ruma, čije prisustvo je potvrda posvećenosti La Linea Verde unapređenju poslovanja na teritoriji Srbije, navedeno je u saopštenju.

La Linea Verde grupa važan je evropski igrač sa tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji svežih pakovanih proizvoda spremnih za konzumaciju i proizvođač za više od 60 evropskih robnih marki.

Srpski ogranak La linea Verde uspešno posluje od 2017, zapošljava 100 radnika većinom iz opštine Ruma, ima 140 hektara zemlje i učestvuje u društvenim inicijativama lokalne zajednice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.