NavMenu

Momirović: U razvoj vodnog saobraćaja biće uloženo skoro 300 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 01.04.2021. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/wasi1370)Ilustracija
Plan za budućnost "Srbija 2025", koji su predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, predviđa razvoj vodnog saobraćaja kroz investicije vredne skoro 300 mil EUR, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Tomislav Momirović.

Ministar je, u tekstu objavljenom u godišnjem biltenu Agencije za upravljanje lukama, najavio da će sredstva biti uložena u izgradnju nove Luke Beograd i proširenje kapaciteta luka Bogojevo, Sremska Mitrovica i Prahovo, kao i u razvoj intermodalnog terminala u Batajnici.

Naveo je da će dodatni kapaciteti luka doprineti poboljšanju spektra usluga koje nude, povećanju obima pretovara tereta, konkurentnosti i otvaranju novih radnih mesta.

Momirović je naglasio da je prioritet Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva dosledno sprovođenje programa "Srbija 2025", jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti.

- Podjednako je važno da uz svaki kilometar izgradenog autoputa i modernizovanje železnice u narednom periodu ubrzamo razvoj vodnog saobraćaja, kako bi Srbija postala multimodalno čvorište ovog dela Evrope - kaže ministar.

Momirović je rekao da će nas kapitalni projekat nove luke u Beogradu značajno približiti ispunjenju tog cilja. Na taj način, precizirao je ministar, beogradska luka povezaće drumske, železničke i vazdušne saobraćajnice sa čitavim regionom i sa nekim od najznačajnijih TEN-T koridora kao što su Koridor Orijent/istok-Mediteran, Mediteranski koridor i Baltičko-jadranski koridor.

Naglasio je da je vizija Vlade Srbije i resornog ministarstva da srpske luke postanu pokretači razvoja privrede u njihovim zaleđima.

Zato je, kaže ministar, neophodno da se rad usmeri ka daljem stvaranju uslova za bezbednu plovidbu i da se omogući lukama u Srbiji da zauzmu vodecu multimodalnu poziciju Jugoistočne Evrope.

U godišnjem biltenu posvećenom odvijanju teretnog i putničkog saobraćaja u uslovima pandemije korona virusa, Momirović je naveo da u vremenu kada se sve svetske ekonomije suočavaju sa najvećim izazovima u modernoj istoriji, transport tereta vodnim putem igra bitnu ulogu u odgovoru na postavljen zadatak očuvanja zdravlja građana i privrede.

- Siguran brodski prevoz i isporuka vitalne robe kao što su medicinska oprema, hrana, energenti, sirovine i industrijske komponente doprineli su održavanju međunarodne trgovine, a samim tim i globalnog poslovanja - kaže Momirović.

Navodi da činjenica da je u uslovima pandemije porastao promet tereta na rekama u Srbiji nesumnjivo ukazuje da je vodni saobraćaj grana transporta na koju se možemo osloniti tokom kriznih perioda, ali i da je potrebno nastaviti sa razvojem naših luka i ulaganjem u njihovu infrastrukturu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.