NavMenu

Može li otvaranje Grčke da spase srpske turističke agencije - Pandemija tržište preselila na internet, nema "first minute" aranžmana

Izvor: eKapija Sreda, 31.03.2021. 13:36
Komentari
Podeli
Lefkada, plaža Milos (Foto: Aleksandar Parezanović)Lefkada, plaža Milos
Otvaranje grčkih granica za turiste iz Srbije obradovalo je i one željne plaža i letovanja, ali pre svega zaposlene u turističkim agencijama. Ovo daje nadu da sezona 2021. neće biti izgubljena kao prethodna, kažu iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i dodaju da se nadaju da će agencije u Srbiji moći da krenu sa realizacijom ugovorenih aranžmana, za koje većina putnika ima potvrde o zamenskim putovanjima. Novih rezervacija ipak i dalje nema.

Ističu da se ne može reći da se u prethodna dva dana situacija u poslovanju turističkih agencija drastično promenila. Tu je i bojazan o mogućim promenama uslova putovanja "preko noći", baš kako se to i događalo u prethodnom periodu.

- Naime, sada je na turističkim agencijama da prvo zaključe ugovore sa svojim partnerima u Grčkoj i dogovore uslove saradnje za ovu godinu, pa tek onda da plasiraju svoje aranžmane putnicima, kako bi obezbedili maksimalnu sigurnost uplaćenog novca. Uvek moramo uzeti u obzir prošlogodišnju veoma neprijatnu situaciju kada su se uslovi za ulazak u Grčku menjali preko noći i time sada izazvali bojazan kod putnika da će se taj scenario ponoviti. Samim tim, novih rezervacija nema, već se imaoci ponuda o zamenskom putovanju tek polako raspitaju o raspoloživosti kapaciteta i termina za ovu letnju sezonu - kažu iu UTAS.

Protekla godina je za turistički sektor bila izuzetno teška i dovela je do velikih promena u radu turističkih agencija. Tržište je prešlo na internet, a čini se i da su nekad popularni "first minute" aranžmani, sada prošlost.

- Usled smanjenog obima posla veliki broj kolega je zatvorio poslovnice i prešao na online poslovanje, celo tržište se preselilo na internet i društvene mreže, što će iziskivati i promene u pristupu krajnjim korisnicima i način promocije turističkih aranžmana. Svakako ne možemo očekivati da će prodaja krenuti istim onim tempom kao u godinama pre korone i sasvim smo sigurni da do danas popularna rezervacija aranžmana "first minute" više neće biti praktikovana zbog neizvesnosti realizacije samih putovanja - napominju iz UTAS-a.

Činjenica da se granice polako otvaraju, da je Grčka prva prema našim putnicima otvorila do sada mesecima zatvorene granice, daje nadu da će se u kasnijim mesecima ove godine stvoriti mogućnost za malo veći obim posla, ali ističu da ne očekuju da on će preći 30-40% ukupnog obima u prethodnim godinama.

- Situaciju ćemo pratiti i pomagati našim članicama, ali i drugim agencijama, koliko god budemo u mogućnosti da minimiziraju gubitke u 2021. godini. Ovome će najviše doprineti mogućnost usvajanja novog Pravilnika, koji će otvoriti šansu da i agencije koje do sada nisu mogle da obezbede garancije putovanja to i učine i nesmetano realizuju svoja zamenska putovanja - zaključuju u UTAS-u.

Na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić dogovoreno je da građani Srbije mogu da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

Podsetimo, nedavno je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić izjavio da državljani Srbije trenutno bez ikakvih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, dok je za Egipat i Tursku potreban PCR test.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.