NavMenu

Vučić: Moravski koridor biće završen za tri godine

Izvor: Beta Ponedeljak, 29.03.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Moravski koridor biti završen za tri godine i da je država iz budžeta uložila 210 mil EUR, što govori o "snazi privrede".

On je obilazeći radove na tom koridoru u blizini Stalaća, rekao da će samo u regulisanje vodotokova reka biti uloženo 200 mil EUR, što će sprečiti poplave, posebno Adrana i Trstenika.

- Auto-put Moravski koridor biće najmodernija saobraćajnica, potpuno digitalizovana pa će vozači moći da dobiju informacije o tome gde su gužve, pojedini poslovni i turistički objekti, fabrike ili kafane - rekao je Vučić.

On je rekao da će, kada bude završen auto-put, od Čačka do Niša moći da se stigne za sat i po i najavio da će razgovarati sa kompanijom Behtel-Enka koja gradi taj koridor, o proširenju puta ka Raški i Novom Pazaru.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da će Srbija za tri godine dobiti najmoderniji auto-put na čijoj trasi ima mnogo preduzetnika.

- Pre deset godina ovaj auto-put nije bio ni na mapi, a kada se završi podići će standard preduzetnika - rekao je Momirović.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da su radovi ubrzani i da je smanjeno kašnjenje.

- U novembru prošle godine radilo se na jednoj tački, a sada na 18 jer smo maksimalno ubrzali radove - rekao je Antić.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri rekao je da je "oduševljen što vidi opipljive rezultate dosadašnjih napora".

- Privreda Srbije je bila jaka i pre pandemije, a biće i posle zahvaljujući mudrim ulaganjima, biće bitan faktor na Balkanu - rekao je Godfri i istakao da će optički kablovi duž koridora biti "digitalna kičma regiona".

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji koja finansira izgradnju Moravskog koridora Šan Meklaud rekla je da ta zemlja podržava "infrastrukturu sa tako visokim standardima" i da se nada proširenju saradnje sa Srbijom.

Izgradnja auto-puta Moravski koridor, od Pojata do Preljine dugog 112,7 kilometara započeta je u decembru 2019. godine, a vrednost investicije je oko 800 mil EUR.

Auto-put gradi američko-turska kompanija Behtel–Enka, a povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi, Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i auto-put Miloš Veliki (Koridor 11).

Moravski koridor čine tri deonice: Pojate-Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani u dužine 53,88 kilometara i Adrani-Mrčajevci-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Autoput je predviđen za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Moravski koridor je širok, 30 metara, biće izgrađen "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž autoputa podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, inteligentne transportne sisteme.

Prvi digitalni auto-put u Srbiji biće širi od postojećih za ukupno 1,6 metara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.