NavMenu

Nedimović: Izvoz srpske poljoprivrede povećan za 50%

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.03.2021. 09:30
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je rast izvoza srpske poljoprivrede za poslednje dve godine iznosio čak 50% i da je prošla godina završena sa 4,2 mlrd USD prihoda od izvoza.

Nedimović je za portal 24sedam rekao da je naša poljoprivreda posle više od 30 godina, ponovo ušla na najzahtevnija svetska tržišta, među njima i visokoplatežna, poput Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahreina, ali i Indije i Kine i da se uskoro otvaraju vrata Vijetnama i Indonezije.

- Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja Bliskog istoka je najekskluzivnija platforma za srpsku hranu. Tamo smo uveliko ušli sa voćem, poput jabuka i malina, ali ništa manje ne očekujem ni od junećeg i jagnjećeg mesa - rekao je Nedimović.

Dodao je da je sada ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode i da su, kako je rekao, ozbiljne količine junećeg mesa krenule i put Libana.

Objašnjavajući zašto nam je zanimljivo tržiste Vijetnama rekao je da je ova zemlja od 80 miliona stanovnika zainteresovana za kupovinu svinjskog mesa iz Srbije.

- Ukoliko tu otvorimo vrata, srpski uzgajivači svinja će otvoriti novo poglavlje za našu zemlju u tom sektoru - rekao je on.

Naveo je da, kada je o svinjskom mesu reč, imamo dobre razloge da verujemo da ćemo osim tržišta Vijetnama ponovo otvoriti i tržište Evropske unije i Kine.


Nedimović je istakao da je Indija zanimljiva kao destinacija za izvoz našeg voća i naveo da je u ovu zemlju za manje od pola godine otišlo skoro 40 pošiljaka, a samo u poslednja tri meseca oko 800 tona.

Govoreći o mogućnostima izvoza voća, posebno bobičastog, u SAD ministar poljoprivrede je rekao da se u ovu zemlju već uveliko izvozi naše voće i to ne samo borovnice, već i maline.

Ukazao je međutim da je problem što je to tržište na kome se u ogromnoj meri nalaze borovnice iz Južne Amerike, što je za naše proizvođače dodatno otežavajuća okolnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.