NavMenu

Investicije u ekološke projekte i industrijske centre vodeći trend u oblasti nekretnina

Izvor: eKapija Sreda, 24.03.2021. 10:43
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Ulaganja u ekološke projekte mere se milijadrama, a polovina od tih investicija su u Evropi. Zbog toga bi ovaj segment trebalo da privuče pažnju investitora, ne samo kao prilika za posao, nego i kao šansa za zelenije okruženje.

Ovo je jedan od zaključaka Šeste srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture , koja je održana onlajn.

Milan Elezović, generalni direktor Credit Suisse, istakao je da investitori sve više računaju na naš region, koji je, kako je naveo "svima na radaru". Prednosti Beograda naveo je Michael Roskelly, izvršni direktor Cadenza Principal Finance, koji je rekao da je reč o tržištu koje ima razvojne mogućnosti, te da su vidljive ekonomske transformacije i reforme, koje privlače investitore.

- Beograd je prestonica regiona. Gradnja u ovom gradu ohrabrenje je za investitore, jer tržište to apsorbuje. Sa druge strane, izazov predstavlja kako pronaći dobru lokaciju po povoljnoj ceni, ali i izbor izvođača. Tu je i rizik finansiranja, kao i pravni i politički izazovi, zbog kojih moramo da ubedimo investitore da mogu da ih prevaziđu – dodao je.

Stefano Maio, zadužen za biznis razvoj u kompaniji Bechtel Civil Infrastructure dodao je da su prednosti Srbije politička sigurnost, sve veći BDP, dobar kreditni rejting, stanovništvo koje je bilingvalno, pametni inženjeri, kvalitetna radna snaga, brzo dobijanje građevinskih dozvola.

Vojkan Branković, osnivač i izvršni direktor kompanije Apeiron iz Velike Britanije, posebno je skrenuo pažnju na jugo-istok Srbije, govoreći o sunčevoj energiji i energiji vetra. Napomenuo je da se traži podrška za takve projekte, jer perspektivu vidi u održivom razvoju.

- Problem je što je teško identifikovati dovoljno odgovarajućeg zemljište, koje je u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Potrebno je raditi sa velikim institucionalnim partnerima - naveo je i dodao da očekuje da je potrebno da prođe još nekoliko godina, zbog rizika za koje se smatra da ovaj region nosi.

Ana Luković, nezavisni advokat u kancelariji Karanovic & Partners, ocenila je da je tržište nekretnina dinamično, te da je za ovaj sektor u budućnosti važna digitalizacija.


Trendovi i pitanja kada je reč o finansiranju


Tržište stanogradnje prošle godine je zabležilo promet od 2 mlrd EUR. Osim tržišta nekretnina, raste i tržište infrastrukture, a cene su drastično skočile, rekao je Ervin Pašanović, generalni direktor Adventis Real Estate i dodao da se smanjenje investicija ne očekuje.

Vasilije Jauković, zadužen za sektor imovine i turizma u EBRD, istakao je da je pandemija ubrzala neizbežne trendove i dodao da je jedan od njih razvoj industrijskih zona. Međuti, izazov je naći zadovoljavajuće zakupce.

- Kada je reč o kancelarijskom prostoru, nema velikih pomeranja, očekuje se zastoj novih projekata u ovoj godini. Verujem da će se nastaviti "hibridni" pristup rada od kuće i iz kancelarije - naveo je.

Smatra i da tržište zelenih projekata doživljava rast.

Vladimir Veselinović, šef finansija za nekretnine u UniCredit Bank Srbija primetio je da završene poslovne zgrade imaju manji stepen izdavanja, ali da se ne očekuju dugoročn problem.

- Očekuje se stabilan rast rezidencijalne gradnje. Cene su na stabilnom nivou, a parametri finansiranja slični su i u celom regionu - naveo je.

Infrastruktura važna za stimulisanje investicija (Foto: Luis Viegas/Shutterstock)Infrastruktura važna za stimulisanje investicija

Infrastruktura je snažan mehanizam da se postigne ekonomski razvoj, smatra Vladislav Cvetković, direktor u PWC Srbija, i navodi da se na ovaj način stimulišu investicije, ali i ciljevi održivog razvoja.

- Imamo dva cilja: popuniti praznine u infrastrukturi i ići ka investicijama koje mogu da zadovolje ciljeve održivog razvoja. Zelena agenda će biti značajna za privlačenje investitora – istakao je.

Napomenuo je i da će ove teme opredeljivati kako će se usmeravati investicije, kao i da je potrebno postati privlačniji za privatan novac, odnosno private investicije.


Komercijalni projekti, logistika i maloprodaja


Finansijska situacija je dosta dobra, kamatna stopa na niskom nivou, vrednosti nekretnina stabilne, a one u oblasti logistike beleže rast, ocenio je Nebojša Nešovanović, director u CBRE.

- Najveći gubitnici su hoteli, tržni centri i kancelarijski prostor - dodao je.

Istakao je da je tržište stambenih nekretnina sve atraktivnije i da se ove investicije posmatraju kao kapitalne. Naveo je i da se očekuje poratak investicija u tržne centre.

Poručio je da je potrebno osluškivati klijente, istraživati, biti proaktivan, kao i da sektor nekretnina ulazi u digitalnu eru.

- Tržište kancelarija se menja, kovid je ovaj proces ubrzao. Sam kancelarijski prostor će morati da trpi promene, posebno kada je reč o onom manje atraktivnom za izdavanje - rekao je Nešovanović.

Roman Klott, generalni direktor kompanije Atrium, napomenuo je da će se tržište promeniti, ali da kancelarije neće postati suvišne.

- Kompanije će u većim gradovima imati različite kancelarije, odnosno neće sve biti na jednom mestu. Ovo je prilika za servisne kompanije, koje pružaju usluge čišćenja i dezinfekcije, da prošire poslovanje, ali i za one koji pružaju IT usluge - smatra Klott.

Ivan Gazdić, predsednik Odbora za nekretnine i gradnju pri Savetu stranih investitora, istakao je rizik za investitore od mogućnosti vanrednog stanja, kao i u odnosu na ponašanje kupaca. Dodao je da je pažnju potrebno usmeriti na ritejl parkove u logistiku, te da banke neće biti zainteresovane za investicije u kancelarijski prostor.

- Ono što je potrebno je fleksibilnost između prodavca i kupca. Takođe, krećemo se ka zelenoj gradnji i ekološkim principima, koji će biti atraktivniji za finasiranje - dodao je.

Milica Mitrović iz kompanije GTC S.A. istakla je da kompanije sve više žele da se obavežu kada je reč o najmu prostora, te da se ove odluke donose brže nego na početku pandemije.

- Stopa najma je malo pala, ali je naplata rente odlična - istakla je.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.