NavMenu

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji traži ukidanje Prostornog plana Jadra - Mihajlovićeva navodi da je zaštita životne sredine uslov za realizaciju projekta

Izvor: Tanjug/Beta Ponedeljak, 22.03.2021. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DmyTo/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar i predstavnici udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" predali su danas pismo Republičkoj direkciji za vode kojim traže najhitnije stavljanje van snage Prostornog plana područja posebne namene Jadar zbog opasnosti od zagađenja vodoizvorišta i netačno prikazanih bilansa vode koja će se, otvaranjem rudnika, koristiti.

Kalmar je ekao za Betu da je kompanija Rio Tinto sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji na otvaranju rudnika litijuma kod Loznice u planu korišćenja voda navela deset do 20 puta manju količinu vode koja će joj biti neophodna u slučaju da se otvori rudnik.

- Rudnik će, kako je planirano, trošiti više vode nego cela Mačva - rekao je Kalmar.

Dodao je da je realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar, koji predviđa crpljenje vode iz aluvijona Drine, a koji je regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve, u "najdirektnijoj suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije".

Projekat je, prema njegovim rečima, u suprotnosti i sa Strategijom upravljanja vodama i Vodnim uslovima koji su dati za projekat rudnika Jadar.

Osim dovođenja vodoizvorišta u opasnost, kako je rekao, sporan je i kriterijum u vezi sa planiranim stepenom prečišćenja i ispuštanja otpadnih voda u reku Jadar i Drinu. Kalmar je rekao da se ne sme tolerisati izgovor da će se štetne materije nakon ulivanja u reku Drinu "razblažiti, te će tako biti u okviru propisanih graničnih vrednosti".

Istakao je da "skoro nigde na svetu ne postoje dopuštene granične vrednosti za sadržaj litijuma u vodama, osim na Mauricijusu".

- To se ne sme dozvoliti ni u međunarodnoj reci kakva je Drina - rekao je Kalmar i dodao da Rio Tinto nije uradio studiju uticaja na životnu sredinu kao ni na prekograničnu teritoriju.


Zaštita životne sredine uslov za realizaciju projekta Jadar

Država neće napraviti nijedan korak u realizaciji projekta Jadar bez poštovanja procedura zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan, izjavila je u Loznici ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je tokom posete Loznici, sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem, razgovarala o budućem rudniku jadarita i daljoj izgradnji elektromreže za potrebe stanovništva i budućih investitora.

- Projekat Jadar je bio najvažnija tačka sastanka, jer će imati uticaj na celu Evropu. Ovde se nalazi 10% svetskih rezervi litijuma i to je veliko bogatstvo, ali ništa se neće uraditi ako se ne bude ispoštovala svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine - izjavila je ministarka Mihajlović posle sastanka.

Ona je najaviila da će biti formiran tim od predstavnika Ministarstva i lokalne samouprave, koji će dnevno razmatrati sva pitanja u vezi sa ovim projektom, s ciljem da se građani istinito obaveštavaju o svemu i spreči širenje neistina i poluistina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.