NavMenu

Uskoro rekonstrukcija Hotela Beograd - Zdanju na uglu Nemanjine i Balkanske vraća se izgled iz 30-ih godina

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 22.03.2021. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Goole Street View/screenshot)
Hotel Beograd na uglu Nemanjine i Balkanske ulice povratiće stari sjaj i izgled iz tridesetih godina prošlog veka, kada je ovo zdanje izgrađeno nedaleko od stare železničke stanice. Rekonstrukcija ovog objekta trebalo bi da počne krajem godine, da se u njega investira minimum 3 mil EUR, a da radovi traju oko tri godine.

Prema planovima naslednika hotela Vladimira Markovića, kome je u postupku restitucije ovaj objekat vraćen 2017. godine, ideja je da ovo bude mesto okupljanja Beograđana, kao i mesto gde će posetioci moći da se upoznaju sa duhom starog Beograda.

- Želim da vratim izgled objektu prema viziji mog pradede Vladimira Đorđevića koji ga je 1936. godine podigao - kaže Marković za Novosti.

- Već sam angažovao arhitekte i radovi bi mogli da počnu krajem godine. Ideja je da i okolne zgrade dobiju stari novi izgled. Zamisao je da se okolni objekti uklope u jedan ambijent.

Naslednik Hotela Beograd odlučan je da vrati zgradi stari sjaj, kako se navodi u biznis planu, u svetlu trenutnih dešavanja gde je čitava ambijentalna celina oko zgrade dobila sasvim drugu dimenziju i samu zgrady obnovi i privede prethodnoj nameni, a time doprinese potpuno drugačijem i lepšem izgledu ovog dela grada. Do sada su u hotelu, koji je dugo bio devastiran, urađena hitna ulaganja, a prema biznis planu, u sklopu ovog ugostiteljsko-hotelijerskog objekta nalaziće se kafeterija, buregdžinica, pržionica kafe, knjižara i galerija.

- Lokacijski neposredno do Balkanske ulice, Hotel Beograd će biti raskrsnica za sve one koji vole ili će tek zavoleti Beograd. Uz renovirane zgrade stare železničke stanice, Spomenik Stefanu Nemanji i Beograd na vodi - navodi se u biznis planu.

Odlukom Agencije za restituciju koja je postala pravosnažna 2. februara 2017. godine vraćena je imovina Jeleni Marković, Vladimirovoj majci. Zgrada je bila jedan od simbola grada i predratnom periodu, a nacionalizovana je posle Drugog svetskog rata.

Ovim zdanjem godinama su raspolagale Železnice Srbije, a posle mnogobrojnih žalbi i odluke Upravnog suda, ponovo je postalo privatno vlasništvo.

Graditelj Đorđević je 1937. godine izdao zgradu i od tada je uvek bila namenjena hotelijerstvu.


Saglasnost na korišćenje imena

Odbornici Skupštine grada na nedavnoj sednici usvojili su zahtev za korišćenje imena Beograd u nazivu hotela.

- Ističemo da je pomenuto ulaganje u hotel značajno i za sam grad, prvenstveno zbog otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja celokupne ekonomske situacije - navodi se u zahtevu za izdavanje saglasnosti za korišćenje imena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.