NavMenu

Korak ka rešavanju problema parkiranja u Beogradu - Na jesen kreće gradnja dve podzemne garaže u centru grada sa skoro 700 mesta

Izvor: eKapija Subota, 13.03.2021. 10:55
Komentari
Podeli
Pogled iz Vlajkovićeve (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Pogled iz Vlajkovićeve
Za ovu godnu planiran je početak izgradnje dve javne garaže u centru Beograda - kod Brankovog mosta i Narodne skupštine. Obe garaže su procenjene kao visokofrekventne, odnosno procenjuje se da će imati visoku popunjenost, s obzirom na centre atrakcije koji se nalaze oko njih i deficit u parkiranju koji postoji u tim delovima grada, kaže za eKapiju glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima gradnja ovih garaža će pomoći i u tome da se dodatno prošire pešačke zone.

- Tu pre svega mislim na garažu u Fruškogorskoj ulici koja bi trebalo da prikupi automobile kako sa Topličinog, tako i sa Kosančićevog venca. Očekujemo da će početak izgradnje ove garaže biti na jesen ove godine - kaže Stojčić.

Urbanističkim projektom, kako je eKapija već pisala, planirana je izgradnja garaže na pet podzemnih etaža, organizovanih u 10 polunivoa, u blizini Brankovog mosta. Kapacitet garaže je 384 mesta, a ukupna BRGP 13.412 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje minimum 20 bicikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Krov garaže biće uređen kao zelena površina.

Druga garaža, čija se gradnja očekuje početkom jeseni nalazi se pored Narodne skupštine, između Vlajkovićeve i Kosovske ulice. Prema Stojčićevim rečima, ovaj projekat je u postupku pribavljanja građevinske dozvole.

- Ta garaža je zanimljiva i po tome što će se iznad nje naći potpuno novi park i parkovska površina. Sadašnji park koji se nalazi pored Narodne skupštine potpuno je neuređen i on zahteva potpunu rekonstrukciju što će dodatno biti ubrzano upravo izgradnjom ove garaže - navodi Stojčić.

Podsetimo, urbanističkim projektom je predviđen kapacitet garaže od 284 parking mesta, ukupne bruto površine 10.000 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje 40 bicikala i motocikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Projektovan je i zeleni krov garaže, koji će biti uređen kao zelena površina i oblikovan u skladu sa ambijentom preostalog dela parka, kao zaštićene okoline kulturnog dobra. Detaljnije o ovom projektu čitajte u posebnom tekstu.

Sredinom 2019. godine Grad Beograd potpisao je sa kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda. Osim ovih na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici kod Kosančićevog venca, u planu su još dve, na Studentskom trgu i Trgu republike.

Kako je tada najavljeno, garaža na Trgu republike će se nalaziti ispod novog objekta kulture, a sadašnjeg Staklenca.

Gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu, kako je ranije rečeno, čeka odluku arheologa.

- Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa - ranije je najavio Stojčić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.