NavMenu

Zrenjanin dobio prvu pametnu zgradu u Banatu i Regionalni centar za energetsku efikasnost

Izvor: eKapija Sreda, 10.03.2021. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Završnom konferencijom, otvaranjem prve pametne zgrade u Banatu i uspostavljanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost, prvog takve vrste u Srbiji, u Zrenjaninu je obeležen završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija "Pametna i održiva potrošnja energije" (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC).

Vodeći partner na projektu bio je Grad Zrenjanin, s partnerima - Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj Banat, Gradom Temišvarom i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.000 EUR, navedeno je na sajtu Grada.

Regionalni centar za energetsku efikasnost smešten je u novoizgrađenom objektu u Ulici dr Kornela Radulovića koji predstavlja prvu pametnu zgradu u Banatu, čija je površina približno 500 m2 i koja je izgrađena po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost.

Vrednost radova na pomenutom objektu je blizu 400.000 EUR, a simbolično su ga, presecanjem vrpce, otvorili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Jadranka Joksimović je rekla je da su zelena agenda i energetska efikasnost teme koja će biti aktuelne u narednim decenijama i da će za projekte u tim oblastima Evropska unija i ubuduće izdvajati značajna sredstva.

- Sredstva će izdvajati i Republika Srbija, kroz nacionalni plan Srbija 2025 i počeli smo da sprovodimo brojne projekte, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separacija otpada, domena energetske efikasnosti, svega onog što možemo svrstati u sektor zelenih programa i projekata i što jeste ona formula 20-20-20, koju je definisala Evropska unija - 20% smanjiti količine ugljendioksida, 20% povećati obnovljive izvore energije i 20% povećati energetsku efikasnost. Upravo to ima za cilj i ovaj projekat, i ova zgrada, i mi time pokazujemo da zaista pratimo sve ono što su novi izvori ekonomskog rasta u Evropi - istakla je Joksimovićeva i pohvalila Regionalni centar za razvoj Banat, koji već godinama realizuje kvalitetne projekte s patrtnerima iz Rumunije, s kojom Srbija ima jedan od najboljih programa saradnje već 12 godina.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Grad Zrenjanin, u prethodnom periodu, radio mnogo u cilju dostizanja evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, te da ovaj projekat predstavlja krunu dosadašnjih, ali i početak novih aktivnosti.

- Ponosni smo što dobijamo ovakav objekat, što postajemo primer dobre prakse i dokazujemo da možemo da pratimo evropske tokove. Ceo projekat upravo ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti - naveo je Salapura i podsetio na najznačajnije dosadašnje efekte učešća grada u IPA programu prekogranične saradnje.

- U pitanju su projekti koji se mere višemilionskim iznosima u evrima, a na obostranu su korist i našim sugrađanima i rumunskim prijateljima. Zahvaljujući toj saradnji, rekonstruisali smo našu sportsku halu Medison, nabavili vrednu opremu za reagovanje u vanrednim situacijama, a u završnoj fazi je realizacija velikog strateškog projekta "Revitalizacija kanala Begej", koji Zrenjaninu i Temišvaru, kao i čitavom srednjem Banatu, donosi nove razvojne mogućnosti. Takođe, Grad Zrenjanin je kapacitete EU fondova koristio i u drugim oblastima, a jedan od takvih primera je i na susednoj lokaciji, gde je Austrijska razvojna agencija pomogla gradnju Regionalnog edukativnog centra Banat - kazao je gradonačelnik.

Kako je navela Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat, projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

- Osim što je grad Zrenjanin dobio prvu pametnu zgradu i Regionalni centar za energetsku efikasnost, u okviru projekta realizovan je niz aktivnosti - izrada master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti, u okviru pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni su instrumenti za merenje različitih energetskih parametara i kvaliteta vazduha, obavljeno je termovizijsko snimanje dronom 60 javnih objekata, opremom takođe nabavljenom kroz projekat, a održali smo i niz edukacija za različite ciljne grupe. Sve su to preduslovi da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji - objasnila je Živkovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.