NavMenu

Peščani sati cure još jednom svetskom resursu, pesku

Izvor: Tanjug Utorak, 09.03.2021. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Jedna od svetskih sirovina koja se najviše troši posle vode i svakodnevnih egzistencijalnih potrepština za život klizi nam iz ruku, upozoravaju naučnici i tvrde da bi pesak mogao da postane deficitaran resurs zbog velike potražnje.

- Mi samo mislimo da peska ima svuda. Nikada nismo pomislili da možemo da ostanemo bez peska, a to je počelo da se dešava na nekim mestima - rekao je naučnik za klimu iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Paskal Peduci, na vebinaru koji je organizovala Čatam Haus (Chatham House) tink-tenk organizacija .

On je napomenuo da je reč o projekciji šta bi moglo da se dogoditi u narednoj deceniji ili otprilike u tom vremenskom periodu, ističući da ćemo, ako ne gledamo unapred i ne predviđamo stvari, imati ogromne probleme sa snabdevanjem peskom, ali i sa planiranjem zemljišta, prenosi CNBC.

Peduci, koji je direktor UNEP-ovog Data informativnog centra o globalnim resursima sa sedištem u Ženevi, uporedio je svetsko upravljanje peskom sa "slonom u staklarskoj radnji".

- Da li je vreme za paniku? Pa, to sigurno neće pomoći, ali vreme je da sagledamo i promenimo našu percepciju o pesku - rekao je on.

Prema rečima Peducija, potrošnja peska može se meriti samo indirektno kroz "vrlo, vrlo dobru" korelaciju između upotrebe peska i cementa.

UN procenjuju da se godišnje proizvede 4,1 milijardi tona cementa, u čemu prednjači Kina koja, kada je pesak u pitanju, učestvuje sa skoro 60 procenata u današnjem građevinskom bumu.

Statistika pokazuje da je za proizvodnju jedne tone cementa potrebno deset tona peska. To znači da, samo za gradnju, svet godišnje potroši otprilike 40 do 50 milijardi tona peska. Ta količina je dovoljna da se izgradi zid visok 27 metara koji bi svake godine obavio planetu.

Globalna stopa potrošnje peska se utrostručila tokom poslednje dve decenije, delimično zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije i daleko premašuje brzinu kojom se pesak prirodno nadoknađuje atmosferskim dejstvom vetra i vode na stene.

UNEP je ranije upozoravao na uspon "peščane mafije", navodeći da je poznato da takve grupe, sastavljene od građevinara, trgovaca i biznismena, deluju u zemljama kao što su Kambodža, Vijetnam, Kenija i Sijera Leone, navodi CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.