NavMenu

Češka će graditi dva nova nuklearna reaktora

Izvor: Tanjug Utorak, 09.03.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje.

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

Nisu utvrđene činjenice koje bi sprečile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsednica SUJB-a, prenela je Hina.

Nuklearka Dukovani nalazi se gotovo 100 kilometara severno od austrijske prestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od nemačkog grada Pasaua.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi trebalo da se priključi na elektromrežu bi između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procenjuju na 7,5 mlrd EUR.

Vada u Pragu želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Ekološki aktivisti, posebmo iz obližnje Austrije, duže vreme oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.