NavMenu

Stara mehana u Kumodražu ponovo u planovima za obnovu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 08.03.2021. 12:05
Komentari
Podeli
Stara mehana (Foto: Print screen / Google Maps)Stara mehana
Oronulo zdanje Stare mehane u Kumodražu, objekat narodnog graditeljstva iz 1865. godine, ponovo se našlo među planovima za obnovu.

Rukovodstvo Grada prilikom poslednje posete Opštini Voždovac izrazilo je želju da osposobi ovu građevinu, koja tone, dok je u postupku zaštite za status kulturnog dobra.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, još u maju 2019. godine, obratila se Republičkom geodetskom zavodu sa zahtevom da se obavi upis prava svojine u korist Grada. Poslednje naznake da bi mogao da se nađe na spisku za rekonstrukcije dao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda razgovarali smo kako bismo našli modus da se u perspektivi taj problem reši - istakao je Radojičić.

Zavod za zaštitu spomenika imao je volju još pre tri godine da pripremi mere za obnovu. Ipak, projekat nikada nije ugledao svetlost dana.

- Na zahtev Direkcije 2018. smo izdali uslove o preduzimanju mera tehničke zaštite za rekonstrukciju, restauraciju i revitalizaciju objekta Stara mehana. Do danas nije donet projekat na saglasnost - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Na sastanku u Direkciji održanom u maju 2019. kojem su prisustvovali predstavnici Zavoda, Opštine Voždovac i Mesne zajednice Kumdoraž dogovoreni su postupci u vezi sa rekonstrukcijom.

Stara mehana nalazi se u centru sela Kumdoraž i pripada grupi namenskih tipskih objekata iz sredine 19. veka. Koristili su je turski stražari, srpski žandarmi, bila je kafana, ali i operaciona sala.

- Kao jedan od najvrednijih objekata javne namene determiniše ovaj prostor nepravilnog oblika potencirajući njegovu istorijsku i kulturnu vertikalu - objašnjavaju u Zavodu značaj Stare mehane.

Danas je arkadni trem zamenjen arhitravnim, delimično je zatvoren, a ćeramida je zamenjena crepom kao krovnim pokrivačem. Stara mehana kao svedočanstvo građevinskih mogućnosti, estetskih merila jedne sredine koja je u prošlosti dala najjači implus prosperitetu naselja, čini materijalni izraz istorijskog razvoja i neophodan kontinuitet sa savremenom izgradnjom.

- Rekonstrukcija i očuvanje Stare mehane garantuju identitet i pomak i sveukupnoj strukturi naselja. Objekat ima potencijal da primi sadržaje koji su u skladu sa potrebama opštine, a koji su u skladu sa statusom objekta - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.