NavMenu

Vino iz vojvođanske vinarije Maurer u jednom od najboljih restorana sveta

Izvor: Vino.rs Nedelja, 07.03.2021. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)Ilustracija
Jedno nesvakidašnje vino, dugo macerirana kupaža nekoliko belih sorti pod etiketom Babba vinarije Maurer iz Hajdukova, sa severa Vojvodine, našlo se nedavno na vinskoj karti čuvenog belgijskog restorana s dve Mišlenove zvezdice "The Jane" u Antverpenu.

U pitanju je jedan od najprestižnijih fine dining restorana u svetu, koji se nalazi i na sajtu The Worlds 50 Best Restaurants, otvoren 2014. godine u nekadašnjoj kapeli napuštene vojne bolnice. Enterijer su u saradnji s raznim umetnicima osmislili u dizajnerskoj kući Piet Boon, a na vinskoj karti nalazi se i izbor prirodnih vina među kojima je od sada i Babba.

Inače, Babba je svojevrsni eksperiment vinara Oskara Maurera. Kao bazno vino poslužili su bakator iz berbe 2015. godine i rajnski rizling iz 2016. godine, da bi vino zatim iznova fermentisalo tri godine zaredom u velikim bačvama i svaki put macerirano u proseku tri dana, prvi put 2016. s medencem belim, zatim furmintom iz kasne berbe 2017. godine i konačno tamjanikom iz 2018. godine. Na taj način, kako kaže Maurer, vino se praktično tri puta rodilo pre nego što je otišlo na još godinu dana odležavanja u veliko bure.


Zlatno žute boje, Babba je kompleksno suvo vino u savršenom balansu koje se lagano ljuljuška u čaši otvarajući raskošne zrele arome. Senzacija se nastavlja u ustima uz prijatne kiseline i ukus sušenog voća, mednih nota, orašastih plodova i kore pomorandže, a sve to prati i pristojno dugu završnicu. Ukupno je napravljeno oko 1.700 boca ovog autentičnog prirodnog nektara kojeg za sada možete u Srbiji nabaviti u Organskom podrumu na Dorćolu u Beogradu .

Recimo još i to da je naziv vina Babba potekao od sumerske boginje plodnosti, te da su se u nekim krajevima čak i naši preci molili Mariji Babi kako bi im dete bilo zdravo po rođenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.