NavMenu

Plantaže 13. jul nemaju novca za isplatu plata - Traži se hitna pomoć Vlade za očuvanje likvidnosti

Izvor: Mina Subota, 06.03.2021. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Radnici Plantaža ne mogu očekivati isplatu zaostalih zarada jer kompanija više nije likvidna i na pragu je odlaska u stečaj ukoliko hitno ne dobije značajnija pomoć od države, navodi se u pismu izvršnog direktora kompanije, Miroslava Vukovića predstavnicima sindikata.

- Ukoliko likvidnost koju nemamo, koju nećemo ni imati bez podrške države, usmerimo ekskluzivno na zadovoljenje opravdanih socijalnih potreba zaposlenih, kompanija će se izvesno suočiti sa stečajem. Kakva će nakon toga biti socijalna sigurnost zaposlenih? Na našu žalost, nije potrebno nagađati, ilustrativnih primera imamo svuda oko nas, a biće ih, kakve su prilike, još i više - naveo je Vuković u pismu u koje su Vijesti imale uvid.

Iz kompanije su ranije tražili od Vlade pomoć od 5 mil EUR da bi isplatili prioritetne obaveze i izbegli mogući stečaj. Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović su posjetili Plantaže početkom februara, kada su obećali da će učiniti sve da u skladu sa zakonskim mogućnostima omoguće opstanak kompanije.

Oni su najavili i da će biti preispitane sve odluke bivše uprave.

Bivši, dugododišnji predsjednik borda Plantaža Veselin Vukotić kompaniju je napustio u septembru prošle godine, dok je dugogodišnja direktorka Verica Maraš smenjena u oktobru i raspoređena na mesto savetnice.

Kompanija radnicima duguje januarsku i februarsku zaradu, a pismom Vuković odgovara na zahteve sindikata za njihovim isplatama navodeći da deli brigu za njihov standard.

Kompanija ima kreditne obaveze od oko 15 mil EUR, kao i 20 mil EUR drugih obaveza. U 2019. godini poslovala je sa gubitkom od 1,5 mil EUR, dok minus iz prošle godine još nije poznat.

Vuković je rekao da sadašnji finansijski problemi kompanije nesu nastali samo zbog pada prodaje usled pandemije, već da su bili na ivici nelikvidnost i ranije 2019. godine.


- Sadašnji finansijski problemi kompanije, koji se ogledaju u nelikvidnosti, svakako proističu iz latentne nelikvidnosti koja je prethodila pandemija kovida-19, a koja je prerasla u hroničnu nakon izbjanja epidemije u Crnoj Gori. Dakle, epidemija je samo ubrzala kompanijski finansijski sunovrat, do kojeg bi svakako došlo i nešto kasnije - naveo je Vuković.

On je kazao da kompanija, osim za zarade zaposlenima, ima dugove i prema poreskim vlastima, dobavljačima i kreditorima i da ih mora plaćati u skladu sa zaključenim pravnim poslovima i uz uvažavanje prioriteta koje uređuju zakoni Crne Gore, odnosno da nijedna grupa pa ni zaposleni ne mogu imati prioritet jer bi ostali mogli uvesti stečaj.

Pismo je dostavljeno i predsedniku odbora direktora Božu Mihailoviću. Prema informacijama Vijesti, sindikalna organizacija Plantaža bi narednih dana trebalo da donese odluku u vezi sa situacijom u kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.