NavMenu

Mihajlović najavila sporazum o gasifikaciji na teritoriji Republike Srpske

Izvor: Beta Nedelja, 07.03.2021. 17:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u narednih sedam do deset dana biti potpisan sporazum između Srbijagasa i gasne kompanije iz Republike Srpske u vezi sa gasifikacijom na teritoriji Republike Srpsku.

Mihajlović je posle sastanka sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem u Vladi Srbije, navela da je u planu da se gradi i gasna interkonekcija, investicione vrednosti 47 mil EUR, koja će povezati Republiku Srpsku na gasovod Balkanski tok.

Ocenila je i da je zajednički cilj u saradnji Srbije sa Republikom Srpskom još brža i efikasnija realizacija projekata, jer povezivanje u oblasti energetike doprinosi njegovom sveukupnom napretku.

- Regionalna saradnja je uslov da ceo region napreduje, jer ne može jedna država da ide napred ako ne napreduju i ostali - rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je rekla i da je izgradnja hidroelektrana na gornjoj Drini značajna ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region, kao što je i izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije projekat od regionalnog značaja.

Ona je podsetila da su u resoru saobraćaja u prethodnom periodu završeni ili započeti mnogi zajednički projekti sa Republikom Srpskom, od izgradnje mosta Bratoljub, preko auto-puta Sremska Rača - Кuzmin, do projekta novog aerodroma u Trebinju.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić zahavlio je ministarki Mihajlović i naglasio da očekuje da i u oblasti energetike doprinese ostvarivanju značajnih rezultata, kao što je već uradila u resoru saobraćaja.

- Izgradnja hidroelektrana na gornjem toku Drine projekti su od velikog značaja i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, a time i za Republiku Srpsku, i verujem da ćemo uskoro uspeti da nastavimo sa njihovom realizacijom, jer se svi postojeći problemi razumnim ponašanjem mogu prevazići - kazao je on.


Prema njegovim rečima, za Republiku Srpsku je veoma važna i saradnja u oblasti gasifikacije, jer je namera Republike Srpske da se poveže na gasovod Balkanski tok, koji je Srbija već izgradila na svojoj teritoriji.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o izgradnji interkonekcije 110 kw dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, kao i o saradnji u oblasti inspekcijskog nadzora.

Ona je istakla regionalni značaj Trasbalkanskog koridora kojim će Srbija regionalnom visokonaponskom mrežom biti povezana sa državama regiona.

- Očekujemo da 2022. godine počne da se gradi mreža veza sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.