NavMenu

U okolini Zavojskog jezera samo 10% prostora dobilo tretman građevinskog zemljišta

Izvor: Novosti Četvrtak, 04.03.2021. 13:41
Komentari
Podeli
(Foto: Plan generalne regulacije Zavojskog jezera)
Sudeći po Planu generalne regulacije, koji su sačinili stručnjaci pirotskog Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju, vlasnici mnogoborojnih vikendica u okolini Zavojskog jezera konačno mogu da odahnu.

Ovo je, inače, prvi dokument urađen od nastanka akumulacije, 1989. godine, koji precizira lokacije budućih naselja, kampa, saobraćajnice, a javna sednica Komisije za razmatranje primedaba dostavljenih tokom još aktuelnog javnog uvida je zakazana za 17. mart.

Uz konstataciju da je Planom obuhvaćeno priobalje površine 2.020 hektara, tačnije pojas od 500 metara udaljen od obale, direktor pomenutog JP Slaviša Svilarov kaže da je predviđeno više lokacija za vikned-naselja, od kojih su najveće Skrivena, nedaleko do brane, zatim nešto uzvodnije Buljarice i Padinje kod Pakleštice. U tim zonama biće omogućeno ozakonjenje već podignutih objekata, a predviđeni su i uslovi za buduću gradnju.

Definisane su i kamp-zone - u Padinju, Belskom Mostu i Buljaricama - dok će ostala područja imati tretman poljoprivrednog zemljišta.

- Najveći deo ovog terena će, zapravo, biti zona zabranjena za bilo kakvu gradnju, jer je samo 10% prostora obuhvaćenog Planom dobilo tretman građevinskog zemljišta i to pod određenim uslovima - tumači Svilarov.

Pritom, pomenuta vikend-naselja su neka vrsta organizovanog i jedinog povratka na Staru planinu tokom proteklih pola veka, odakle se, u potrazi za boljim životom, uglavnom bežalo glavnom bez obzira. Nažalost, to što je "niklo" nekoliko stotina kuća, bez urbanističkog plana, znači da je gradio ko je gde stigao, odnosno gde je nasledio ili kupio plac. U nekoliko navrata je bilo i rušenja, ali su uporni vlasnici objekata podignutih na vlastitim parcelama nanovo zidali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.