NavMenu

Carine na uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD podignute na 25,84%

Izvor: Tanjug Sreda, 03.03.2021. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)Ilustracija
Američko Ministarstvo trgovine objavilo je danas odluku o primeni antidamping carina na uvoz legiranog aluminijumskog lima iz 18 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija.

Carina na uvoz aluminijumskog lima iz Srbije iznosiće 25,84% umesto 11,67% koliko je bilo predviđeno preliminarnom odlukom iz oktobra prošle godine, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu američkog ministarstva.

Prema proceni ovog ministarstva, uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD vredeo je 2019. godine 9,8 mil USD.

Pored Srbije, na listi se nalaze: Bahrein, Brazil, Hrvatska, Egipat, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Oman, Rumunija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Tajvan, Turska, Grčka i Južna Koreja.

Najviše je povećana carina na uvoz aluminijuma iz Nemačke, sa 49,40% na 242,80% i na uvoz iz Brazila - sa 49,61 na 137,06%.

Što se tiče zemalja iz okruženja, carina na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosiće 3,19%, i blago je smanjena u odnosu na preliminarnu odluku o stopi od 3,22%, za Sloveniju je utvrđena stopa od 13,43, a za Rumuniju od 37,26%.

Prema Grčkoj i Južnoj Koreji će se primenjivati nulta carinska stopa.

Ovi nameti se nadovezuju na 10-procentne carine koje je administracija bišeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela prošle godine pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Konačna odluka o novim stopama doneta je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Đine Rejmondo za novu ministarku trgovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.