NavMenu

Kandidovani projekti za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan vredni 760 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.03.2021. 17:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je devet projekata za dodelu bespovratnih sredstva iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Joksimović je u izjavi za agenciju Tanjug navela da je taj okvir poseban instrument podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i za realizaciju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ona je podsetila na to da pomenuti plan predviđa ulaganja EU u iznosu do devet milijardi evra u prioritetne oblasti i projekte na Zapadnom Balkanu koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa Unijom, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja.

Ministarka je precizirala da je najveći broj predloženih projekata posebno važan za klaster 4 - Zelena agenda, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje, ali i za klaster 3 koji se odnosi na podizanje konkurentnosti i inkluzivni rast.

Iz oblasti transporta za investicioni grant predložena su tri projekta, od kojih je jedan iz oblasti železničkog saobraćaja i predstavlja deonicu pruge Niš–Dimitrovgrad i Koridora 10, a druga dva projekta odnose se na razvoj rečne transportne infrastrukture i rešavanje kritičnih sekcija na Savi i Dunavu, čime će se omogućiti bezbedan transport robe na našim rekama, objasnila je ona.

Joksimović je predočila da je iz oblasti energetike za investicioni grant predložen nastavak projekata Transbalkanski koridor- sekcija 4- Bajina Bašta Pljevlja- Višegrad, koji predstavlja regionalnu interkonekciju Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekat će, kako je istakla, doprineti nadogradnji i modernizaciji postojeće mreže čime će se osigurati stabilnije, pouzdanije, sigurnije snabdevanje električnom energijom stanovništva i privrede.

Prema njenim rečima, sve to zajedno dovešće do povećane prekogranične trgovine, a samim tim i većih prihoda za našu zemlju.

Ministarka je navela da je iz oblasti životne sredine predložen projekat koji se odnosi na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini, Kikindi, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu.


Ona je rekla da se očekuje da će izgradnja postrojenja započeti u četvrtom kvartalu 2022. godine, a realizacijom tog projekata značajno će se poboljšati kvalitet životne sredine u tim gradovima i opštinama.

Joksimović je napomenula da je u ovoj rundi aplicirano i za investicioni grant u iznosu od 35 mil EUR za projekat izgradnje nove dečje bolnice Tiršova 2 koja će biti najsavremenija dečija bolnica, ne samo u Beogradu i Srbiji već i regionu.

Svi pomenuti projekti doprineće rastu investicija i životnog standarda u našoj zemlji, ali i ostvarivanju ciljeva Zelene Agende za Zapadni Balkan, koju je Srbija prihvatila na Samitu Zapadnog Balkana u Sofiji u novembru 2020. godine, a posebno u delu razvoja ekološki prihvatljivih vidova transporta, kao što su železnički i rečni, naglasila je ona.

Ukupna investiciona vrednost svih predloženih projekata iznosi približno 760 mil EUR, dok je iznos tražene bespovratne pomoći oko 157 mil EUR.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u junu 2021. godine doneće zvaničnu odluku o tome koji predlozi će biti podržani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.