NavMenu

Na šinama od Beograda do Novog Sada najverovatnije Štadlerove kompozicije na dva nivoa

Izvor: Beta/Novosti Ponedeljak, 01.03.2021. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)
Brzom prugom između Beograda i Novog Sada najverovatnije će saobraćati "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa, pišu Večernje novosti.

Tender za nabavku tri kompozicije je raspisan u februaru, a rok za njegovo okončanje je 15. mart.

Prvi voz u Srbiju bi trebalo da stigne u oktobru, a već krajem godine putnici bi mogli da se provozaju trasom od Beograda do Novog Sada brzinom do 200 kilometara na sat.

Kako Novosti nezvanično saznaju, voz će biti poput onih koji već saobraćaju u Austriji, na liniji između Beča i Salcburga. Dugi su oko 150 metara i imaju oko 500 mesta za sedenje, a oni koji će biti isporučeni Srbiji biće u bojama srpske zastave.

Rok za isporuku preostala dva voza iz javne nabavke je 31. decembar. U tenderskoj dokumentaciji su navedeni detalji koje vozovi koji će saobraćati prvom brzom prugom u Srbiji moraju da ispune.

Traži se voz dužine 100 metara, koji će imati minimum 300 sedišta prvog i drugog razreda.

Štadlerovi vozovi na dva nivoa imaju 12 kliznih vrata na električni pogon. U vozovima postoje i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitori za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu.

Od tri deonice na trasi brze pruge kroz Srbiju, ruska kompanija RZD International gradi onu u sredini, između Stare Pazove i Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra.


Prvu deonicu, od Beograda do Stare Pazove gradi kineska kompanija CRSC, koja bi narednih meseci trebalo da počne sa radovima i na delu od Novog Sada ka Subotici. Ukupna dužina brze pruge kroz Srbiju biće 182,3 kilometra.

Izgradnja brze pruge između Beograda i Novog Sada košta oko 850 mil USD, a deo je projekta železničke saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Beograd i Budimpeštu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.