NavMenu

Hladnjača iz Topole primer korišćenja Iparda - Ove godine dostupno oko 225 mil EUR za više od 150 projekata

Izvor: Tanjug Nedelja, 28.02.2021. 11:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Ove godine u planu su još veće subvencije kada su u pitanju IPARD programi, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naveo da će poljoprivrednicima biti dostupno oko 225 mil EUR i biće podržano više od 150 projekata na teritoriji Srbije.

Ministar je obišao novoizgrađenu hladnjaču Terra Optima u Topoli i istakao da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

- Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća - poručio je ministar.

Naveo je da je ovo jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, a da je povraćaj sredstava bio oko 50%.

- Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod različitim sortama - rekao je Nedimović.

On je naglasio da je ovo dokaz i podsticaj za sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju.

Ministar kaže da se na teritoriji Topole radi na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, daju se subvencije i naveo da su to najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru.

- Na njima je samo da zasuču rukave, da se potrude i rade i da vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati, mi smo tu da im obezbedimo sve uslove - izjavio je ministar Nedimović, prenosi agencija RINA.

Veći izvoz jabuka na svetsko tržište

U savremenu hladnjaču u porodičnoj firmi iz Topole uloženo je više od 200 miliona dinara, a predstavlja šansu za još veći izvoz jabuka na svetsko tržište.

Savremena hladnjača koju je porodica Jokić sagradila zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac kod Topole prostire se na 4.000 m2 i ima kapacitet od 2.500 tona, a u hladnjači skladišti jabuke visokog kvaliteta.

Vlasnik kompanije Terra Optima iz Topole Miloš Jokić kaže da je u hladnjaču investirano 215 miliona dinara, a povrćaj kroz IPARD je 107 miliona.

- Koliko god se stiče utisak da je konkurisanje komplikovan i nerealan proces, na našem primeru se vidi da je itekako moguć. Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju - rekao je Jokić.

Naveo je da u hladnjači posao dobilo 35 ljudi.

Porodična kompanija iz Topole, osnovana 2013. godine, lokalni je lider i njeni voćnjaci se prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka.

Izvozi na tržište Malezije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, u voćnjacima gaje sorte jabuke gala, fudži, crveni delišes, a osim u Topoli, zasadi se nalaze i u blizini Soko Banje, dok je u planu i proširenje zasada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.