NavMenu

Veliko interesovanje za srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.02.2021. 14:26
Komentari
Podeli
Tamnava sa Sajma Partner (Foto: eKapija)Tamnava sa Sajma Partner
Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da, nakon uspešnog nastupa domaćih kompanija na jednom od najvećih sajmova naoružanja u svetu IDEX 2021 u Abu Dabiju, očekuje da ova godina bude dobra za domaću odbrambenu industriju.

Stefanović, koji je završio posetu Abu Dabiju, gde je imao susrete sa kolegama iz brojnih zemalja, naveo je u izjavi za agenciju Tanjug da su kompanije domaće odbrambene industrije, predvođene Jugoimport SDPR-om, uspešno nastupile i da je bilo dosta zainteresovanih širom sveta za sklapanje ugovora sa našim firmama.

Ministar je naglasio da su srpski proizvođači pokazali da mogu da drže korak sa modernim svetom u proizvodnji savremenog naoružanja, kao i da su predstavili neke inovacije i modernizacije u oblasti naoružanja.

On je rekao da je na sajmu u Abu Dabiju, uprkos situaciji sa koronavirusom, i ove godine bio prisutan veliki broj izlagača, pri čemu je na srpskom štandu prvi put bio integrisan i veći broj kompanija domaće odbrambene industrije koje su jedinstveno predstavile našu ponudu naoružanja.

- Srbija je predstavila i projekte sa kojima smo otišli korak napred, na primer, koji se tiču municije i sredstava kao što su "Tamnava" (višecevni raketni lanser) i "Šumadija" (raketni sistem), PASARS (samohodni raketno-artiljerijski sistem), oklopni transporteri "Miloš" i "Lazar", kao i Zastavin program lakog pešadijskog naoružanja i drugo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, sklapanje ugovora sa zainteresovanim kompanijama uvek je složen proces, pošto nakon inicijalnog interesovanja i ponude, slede pregovori.


Govoreći o domaćoj odbrambenoj industriji, rekao je da u narednom periodu planira da razgovara ne samo sa kompanijama koje su vezane za Jugoimport SDPR, već sa svim kompanijama u Srbiji koje proizvode neke od komponenti ili pomažu domaću obrambenu industriju.

- Da vidimo koji su to projekti domaće namenske industrije na koje treba da se fokusiramo u narednom periodu, sa kojima možemo da budemo konkurentni na stranim tržištima - istakao je Stefanović.

On je izrazio uverenje da je to budućnost srpske odbrambene industrije, naglasivši da je zato potrebno da svi radimo zajedno, da se udruži inženjerska pamet, koju imamo, kako bismo dobili proizvode koji će biti interesantni strancima, ali i za opremanje Vojske Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.