NavMenu

Srbija se zadužila milijardu evra - Novi uspeh naše zemlje na tržištu kapitala, kaže Mali

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje "nekih starih i skupih dugova".

Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 mlrd EUR, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920% i kuponskoj stopi od 1,65%, sa rokom dospeća od 12 godina.

- Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala - ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su jučerašnje kamatne stope, "koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa", umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5%.

On je dodao da su investitori nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije, te da je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 mlrd EUR, i to od strane više od 200 respektabilnih, pre evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka

- Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine - rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 mil USD duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25%.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9%, što je "niže nego na početku epidemije", i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

On je rekao i da je, s obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, Srbija bila spremna da iskoristi najpovoljnije uslove, kako bi prikupila neophodna sredstva za finansiranje obaveza koje dospevaju u ovoj godini.

- U septembru 2021. godine nam dospevaju dolarske obveznice u iznosu od 700 mil USD sa kuponskom stopom od 7,25%, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu. Srbija je već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukpune obaveze za otplatu - navodi.

U saopštenju ministarstva navodi se i da je prinos ostvaren ovom emisijom u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga.


TABAKOVIĆ: Srbija pokazala umeće da očuva investiciono okruženje

Povodom emitovanja državnih obeveznica guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da snažno interesovanje međunarodnih investitora za ulaganje u hartije Srbije na rok od 12 godina, potvrđuje činjenicu da je Srbija i u veoma turbulentnom kriznom periodu pokazala umeće i znanje da očuva stabilnost i uravnoteženo investiciono okruženje.


Istakla je da je uspešno izgrađena i očuvana makroekonomska stabilnost u prethodnim godinama, rezultirala poverenjem investitora u kontinuitet dobrih ekonomskih politika, čak i u periodu velikih izazova za globalnu ekonomiju, saopštila je Narodna banka Srbije.

- Srbija je na međunarodnom tržištu ostvarila stopu prinosa koja se može meriti sa pojedinim zemljama čiji je kreditni rejting investicionog ranga. To pokazuje da tržišni učesnici čvrsto veruju da i Srbija pripada ovoj kredibilnoj grupi zemalja. Današnja kuponska stopa od 1,65% na obveznicu ročnosti od 12 godina predstavlja još veći uspeh nego kuponska stopa od 1,50% koju smo 2019. ostvarili na obveznicu ročnosti od 10 godina, a nesrazmerno bolja od dolarskog duga koji je nasleđen i čija je kuponska stopa bila enormno visokih 7,25% - naglasila je guvernerka.

Uspešna emisija evroobveznice, uprkos ambijentu povećanih neizvesnosti na globalnim tržištima, predstavlja rezultat godinama prisutne monetarne, fiskalne i finansijske stabilnosti, koja je našu zemlju učinila otpornom na izazove koji dolaze iz eksternog okruženja, navela je Tabaković.

- Krizni ambijent, uzrokovan globalnom pandemijom virusa korona, koji je posebno pogodio globalnu ekonomiju u 2020. godini, predstavljao je važan test odgovornosti za kreatore ekonomskih politika, koji su Narodna banka Srbije i Vlada Srbije uspešno položili, zbog čega sam sigurna da ćemo iz aktuelne globalne krize izaći sa dodatno osnaženim kredibilitetom i ugledom među međunarodnim ekonomskim akterima - zaključila je guvernerka Tabaković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.