NavMenu

Akcioni planovi za zeleni grad i održivu energiju u Beogradu predviđaju projekte vredne 5,2 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 24.02.2021. 13:50
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock/TinnitusDoll1)
U Beogradu su prezentovani akcioni planovi za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP). Gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da su ovi strateški dokumenti osnov daljeg razvoja Beograda, a pre svega u smislu ekologije i razvoja životne sredine, prenosi Beoinfo.

On je naglasio da se u oba dokumenta nalaze konkretni projekti koji treba da se realizuju u narednom periodu. Radi se o investiciji od 5,2 mlrd EUR evra za period od 10 godina, sa idejom da se polovina tog novca investira u narednih pet godina.

- Ovi strateški dokumenti akcenat stavljaju na to da transport u Beogradu, ali i saobraćajnice koje izmeštaju saobraćaj na rubove grada, zauzimaju prioritetno mesto. Planom je predviđeno da se oko 770 mil EUR investira u tretman otpadnih voda, 300 mil EUR u energetsku efikasnost, 100 miliona na ozelenjavanje i podizanje procenta površina pod šumom na 20%, 40 miliona na poziciju linijskog parka i razvoj zelenih površina koje će omogućiti zdraviji život u prirodi na moderan način. Važan deo projekta su i četiri centra za sakupljanje i reciklažu otpada, kao i dva centra za sakupljanje otpada u ukupnoj vrednosti od 20 mil EUR - kazao je gradonačelnik.

- Beograd se infrastrukturno mnogo gradi, ali aspekt koji se tiče životne sredine je značajan koliko i celokupni infrastrukturni razvoj Beograda. Od industrijske revolucije pa do danas, pitanje energije jedno je od ključnih kada je reč o razvoju privrede i ekonomije. Poslednjih decenija, uz aspekt potrošnje i proizvodnje energije, pitanje ekologije i životne sredine je neodvojivo od te teme. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, obavezali smo se da do 2030. godine smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 40% a do 2050. godine cela Evropska unija ima cilj da se ta emisija smanji na nulu. Zahvaljujem ljudima iz Grada, svim sekretarijatima i onima koji su bili uključeni u izradu ova dva plana, s obzirom na to da se pokazalo da postoji velika energija, znanje i interesovanje ljudi koji brinu o gradu - rekao je Radojičić.

Pozvao je sugrađane da šalju svoje ideje i sugestije kako bi ovi planovi izgledali još bolje.

- Deo akcionog dokumenta tiče se i proizvodnje i racionalne potrošnje energije, što je izuzetno važno. Sa druge strane, tiče se i celokupnog strateškog planiranja razvoja Beograda na polju ekologije, podrazumevajući različite pravce i pitanja. Takođe, bavi se i tretmanom otpadnih voda i otpada uopšte, razvojem zelenih površina, kao i svim ostalim aspektima koji se tiču kvaliteta života jednog grada - kazao je prvi čovek prestonice.

On je dodao da Grad Beograd ima dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te da je sa njima dogovoren projekat rehabilitacije četiri zgrade, a radi se i na pripremi tehničke dokumentacije.

- Deo tog projekta je potpuna rekonstrukcija studentske poliklinike i studentskog stacionara, kao i izgradnja zgrade hitne pomoći i rekonstrukcija zgrade biblioteke. Razvijaćemo i našu privredu jer je to osnov za razvoj ekonomije putem "zelenih radnih mesta" i "zelene ekonomije". Za mene je ovo jedan od najznačajnijih dokumenata na kojima Grad Beograd radi, s obzirom na to da trasira put ka pozicioniranju Beograda na mapi "zelenih gradova" u narednih deset godina. Na taj način ćemo popraviti kvalitet života naših sugrađana i stvoriti dobru osnovu da naša deca ostanu da žive ovde, ali i da žive u zdravijoj životnoj sredini i po svim evropskim standardima - objasnio je Radojičić.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan, navela je da je veoma ponosna na strateške dokumente, a da javnost, građani, asocijacije i nevladine organizacije sada treba da ih pogledaju i daju svoj sud i sugestije.

- Planovi će odrediti kakve će sve mere Grad uložiti za budućnost građana i dece, a obuhvataju mnoge aspekate razvoja Beograda. Ulaganja su jasno precizirana po prioritetima i fazama, a Evropska banka za obnovu i razvoj će biti tu uz Grad da finansira pojedinačne projekte. Beograd je član velike porodice "zelenih gradova", kojih ima više od četrdeset - kazala je ona.

Planovi će biti tri nedelje na javnoj raspravi, nakon toga će odlučivati skupština, a potom bi trebalo da počne i implementacija, dodala je Žužana Hargitai. Ona je na kraju zahvalila Vladi Japana koja je finansijski pomogla izradu dokumenata.

Konsultant kompanije Mott MacDonald Dušan Savković održao je prezentaciju o akcionim planovima za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP), te ukazao na značaj, ali i razlike između ova dva dokumenta.

Prezentaciji su prisustvovali i glavni urbanista Marko Stojčić, direktor JKP Zelenilo-Beograd Slobodan Stanojević i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.