NavMenu

Zbog skoka cene nafte gorivo skuplje za oko dinar

Izvor: Tanjug Petak, 19.02.2021. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Skok cene sirove nafte znatno je povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata, tako da su prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane za oko dinar po litru.

Kako je saopšteno iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), šesnaest nedelja za redom cena sirove nafte ima trend rasta, tako da se barel BRENT-a koji se 30. oktobra prodavao za 37,46 USD danas prodaje po ceni od gotovo 65 USD, što predstavlja povećanje od 72%.

Ukupno povećanje cene benzina i TNG autogasa u Srbiji od početka novembra do danas je oko šest dinara po litru, a dizela osam dinara po litru, što predstavlja povećanje od 5% do 8%.

Naime, ovo je poslednje iskazivanje strukture maloprodajne cene sa starim iznosima akciza, jer se od 15. februara primenjuju novi iznosi usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Budući da akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosi 0,89 dinara po litru, na dizel 0,91 i na TNG 0,7 dinara po kilogramu.

Iz UNKS navode da cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju i dodaju da brzinu promene odreduju tržišni uslovi, ali se u svim zemljama beleži trend rasta cena goriva.

Prema podacima UNKS, benzin i TNG su najskuplji u Grčkoj, dok je Srbija na trećem mestu po ceni tih vrsta derivata. Dizel je najskuplji u našoj zemlji, zatim u Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.