NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Pred energetskim sektorom fundamentalne promene

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.02.2021. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Odbor Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizma i energetiku usvojio je danas tromesečni izveštaj o radu Ministarstva rudarstva i energetike, a resorna ministarka Zorana Mihajlović poručila je da su planirane fundamentalne promene u oblasti energetike.

Mihajlović je, uz izveštaj o radu, na odboru predstavila i planove o tome šta će se raditi narednih meseci u oblasti rudarstva i energetike.

- Pred nama su fundamentalne promene u oblasti energetike zajedno sa zaštitom životne sredine - rekla je Mihajlović, koja je članovima odbora predstavila i četiri zakonska predloga koje je pripremilo resorno ministarstvo.

Veruje da će ti zakonski predlozi biti na sednici Vlade Srbije iduće sedmice, a nakon toga i u parlamentu.

- Razgovaraćemo i o strukturnim promenama unutar javnih preduzeća. Bez njih ne možemo da očekujemo rast BDP, niti tu ekspanizuju koju hoćemo da vidimo u energetici i rudarstvu. Razgovaraćemo i o planu investicija - rekla je Mihajlović.

Napomenula je da nema razvoja i budućnosti i da nema rasta BDP, ako ne budemo imali jedan veliki, važan i značajan investicioni plan.

Mihajlović je navela da je cilj promena koje je ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru da Srbija ima dovoljno energije, dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji.

Napomenula je da se promene u energetskom sektoru odvijaju ja tri koloseka - kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru.

Mihajlović je najavila da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šeset meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država.

Navela je da vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u oko 10 mlrd EUR i da je važno da se investicije i brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.


Na sednici odbora bio je njen kompetni kabinet, a Mihajlović kaže da su odnosi sa skupštinskim odborima prethodnih godina bili odlični, i da je to važna i značajna podrška Ministarstvu.

Predsednik skupštinskog odbora Veroljub Arsić kaže da je Ministarstvo rudarstva i energetike jedno od najopterećenijih u vladi.

Naveo je da od rada javnih preduzeća koji su pod upravom Ministarstva rudarstva i energetike zavise svi privredni tokovi u Srbiji.

- Poznato je i da građani Srbije imaju najnižu cenu električne energije u čitavoj Evropi, a cilj nam je da i dalje ne budu pogođeni visokim cenama električne energije - rekao je Arsić.

Napomenuo je da je svakako potrebno da u budućnosti reformišemo EPS, kako bi to preduzeće bilo modernije i uspešnije, a da građani i dalje dobijaju povoljno isporučeni električnu energiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.