NavMenu

U iščekivanju novog centra grada na desnoj obali Ibra - izgradnjom mosta, vrednog 2 mil EUR, Kraljevčani dobijaju poslovnu zonu

Izvor: eKapija Petak, 28.05.2010. 13:35
Komentari
Podeli

Jedno od "starijih" rešenja mostaJedno od "starijih" rešenja mosta

Izgradnja mosta koji bi polazio iz Skopljanske a završavao se u Žičkoj ulici na levoj obali Ibra, koju su Kraljevčani još prošle godine najavljivali, još nije počela. Pomak je, ipak, napravljen, jer je Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo, nedavno izabrala kompaniju "N-ing" iz Beograda da izradi idejno rešenje i glavni projekat mosta.

Za taj posao Direkcija je izdvojila 3.398.400 dinara.

Ideja urbanista da se izgradnjom ovog, ali i još jednog drumskog i pešačkog mosta, centar grada Kraljeva izmesti na desnu obalu Ibra i da se tako praktično dobije nova poslovna zona, postoji već nekoliko godina. Međutim, kako za "eKapiju" kaže Dušan Sretović, rukovodilac sektora za investicije kraljevačke Direkcije za planiranje i izgradnju, za podizanje mosta bi bilo potrebno oko 2 mil EUR, koje još nisu uspeli da obezbede.

- Nije realno očekivati da bi izgradnja mogla početi ove godine, budući da još nismo prikupili sredstva. Prvo bi trebalo izraditi pristupnu saobraćajnicu na 500 metara udaljenosti od postojećeg mosta, što je investicija vredna otprilike između 70 i 80 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, polovinu sredstava za most iz Skopljanske ulice bi obezbedio Grad, a za drugi deo planiraju da konkurišu kod Ministarstva za NIP, Evropske investicione banke ili nekog drugog kreditora.

Jedno od "starijih" rešenja mostaJedno od "starijih" rešenja mosta
(Kraljevo)

Biznis centar umesto stambenog bloka

Kako je za naš portal objasnio Slaviša Čamagić, urbanista Direkcije, sada je u centru grada velika koncentracija objekata, ali stambenih a ne poslovnih kako bi to trebalo biti.
Izgradnjom mosta bi se stvorio prostor atraktivnog građevinskog zemljišta jer je na toj lokaciji trenutno mala gustina naseljenosti.

Prostorni plan na desnoj obali reke inače predviđa gradnju kombinovanih sadržaja, od poslovnih preko sportskih do stambenih. Nezvanično, kako su to neki mediji već navodili, to i jeste razlog što već poodavno više uglednih domaćih, ali i stranih investitora merka parcele u ovom delu Kraljeva.

Sa urbanističkog gledišta, Čamagić kaže da je predviđena izrada sabirne saobraćajnice, na postojećem Bedemu, koja bi imala četiri trake, biciklističku i stazu za trčanje.

Novi most bi tako omogućio i da prostor od Skopljanske do ulice Olge Jovičić bude oslobođen od saobraćaja, čime bi se centralno šetalište produžilo za oko dve stotine metara i stvorila nova pešačka oaza oivičena crkvom Svete trojice, Domom Vojske, Muzejom i Arhivom.

Automatski sa druge strane nestaje i sav pritisak koji sada stvara tranzitni saobraćaj iz Čibukovca, Vojnog naselja, dela Jarčujka i Stare čaršije ka Ribnici, Kovačima, Beranovcu, ali i Žiči, koji je sada neminovno upućen na Ulicu četvrtog kraljevačkog bataljona koja je najkraća veza ovih naselja do jedinog mosta u gradu.

Jedno od "starijih" rešenja mostaJedno od "starijih" rešenja mosta

Treći drumski most u Vojnom naselju

Do danas nije odbačena ni ideja koja se može videti na planovima grada da treći drumski most bude izgrađen u Vojnom naselju, a preko reke bi kretao od podvožnjaka kod škole "Čibukovački partizani". Ovaj most bi u perspektivi rasteretio i most u Skopljanskoj jer bi prihvatio sav tranzit iz Čibukovca, Vojnog naselja, Jarčujka, sela sa starog puta ka Čačku, pa čak i Konareva ka Ribnici i Beranovcu, čime bi Kraljevo postalo grad sa najviše saobraćajnih prstenova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.