NavMenu

Rekonstrukcija i gradnja novih železničkih stanica na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad - Predstavljen detaljan projekat (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.02.2021. 12:23
Komentari
Podeli
Novi izgled železničke stanice Zemun (Foto: Infrastruktura železnice Srbije/ Saobraćajni institut CIP i China Railway Design Corporation)Novi izgled železničke stanice Zemun
U okviru izgradnje pruge za velike brzine na deonici Beograd-Novi Sad, predviđena je i rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih železničkih stanica na ovom delu nove međunarodne brze pruge Beograd-Budimpešta.

Kako je saopšteno iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije, uređenjem stanica na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, osim radova na staničnim objektima, obuhvaćena je i rekonstrukcija staničnih koloseka, zatim obnova postojećih i izgradnja novih perona, ugradnja opreme za informisanje i usmeravanje kretanja putnika, kao i video nadzor.


Deonica Beograd Centar-Stara Pazova

Na trasi pruge za velike brzine između Beograda i Stare Pazove biće rekonstruisane železničke stanice Novi Beograd, Zemun Polje, Stara Pazova i Nova Pazova. U Zemunu i Batajnici biće izgrađene nove stanične zgrade, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na novu lokaciju.

Biće izgrađena i dva nova stajališta na ovoj deonici brze pruge Altina i Kamendin.

U svim stanicama i stajalištima, uz koloseke namenjene za prijem i otpremu putničkih vozova, projektovani su i peroni sa pothodnicima. Novoprojektovani peroni namenjeni za regionalni saobraćaj biće dugi 220, a za gradsko-prigradski saobraćaj 110 metara, sa tipskim nadstrešnicama iznad perona.

Izvođač radova na deonici brze pruge između Beograda i Stare Pazove je konzorcijum kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, a projekat za budući izgled stanica radio je Saobraćajni institut CIP, u saradnji sa kineskom kompanijom China Railway Design Corporation.


Železnička stanica Novi Beograd

U železničkoj stanici Novi Beograd, nakon demontaže kontaktne mreže, započeli su radovi na uređivanju perona i nadstrešnice, kao i kolosečnih kapaciteta. Pored toga, predviđeni su i radovi na renoviranju staničnih prostorija za smeštaj signalno-sigurnosne i telekomunikacione opreme.

Izgradnja nove stanične zgrade u Novom Beogradu nije predviđena ovim projektom i gradiće se po posebnom projektu, u okviru izgradnje nove autobuske stanice u Novom Beogradu.

Do izgradnje nove stanične zgrade u stanici Novi Beograd, koja će biti predmet posebnog projekta, planirano je korišćenje postojećeg objekta.


Stajalište Tošin bunar

Stajalište Tošin bunar projektom izgradnje pruge za velike brzine izmešta se na novu lokaciju, a projektom je predviđena i izgradnja novog pešačkog pothodnika.

U okviru organizovanja saobraćaja na rekonstruisanom koloseku između Beograd Centra i Zemuna, a sa ciljem daljem nesmetanog odvijanja radova na izgradnji pruge za velike brzine na ovoj deonici, stavljeno je u funkciju 21. oktobra prošle godine novoizgrađeno železničko stajalište Tošin bunar sa leve strane koloseka.

Za potrebe putnika na železničkom stajalištu Tošin bunar, sa leve strane levog koloseka izgrađen je peron dužine 123 metra, širine 4 metra i visine 55 cm. Prilaz putnika peronu omogućen je stazom iz ulice Tošin bunar i stepeništem.

Dosadašnje stajalište Tošin bunar, koje se nalazilo pored levog koloseka ispred ulaza u tunel Bežanijska kosa je premešteno na novu lokaciju, udaljenu oko 150 metara, u pravcu Novog Beograda. Novo železničko stajalište Tošin bunar uspostavljeno je u Bulevaru heroja sa Košara, sa druge strane ulice Tošin bunar u odnosu na postojeće stajalište.

Bivše stajalište Tošin bunar više nije u funkciji.


Železnička stanica Zemun

U stanici Zemun predviđena je izgradnja nove stanične zgrade, sa leve strane pruge. Projektom je predviđeno i parterno uređenje staničnog prostora.

U okviru radova na rekonstrukciji deonice pruge Zemun – Batajnica, pored ostalog, u železničkoj stanici Zemun rekonstruisana su tri stanična koloseka (šesti, sedmi i osmi) i izgrađena dva perona (treći i četvrti) sa nadstrešnicama, u dužini od po 400 metara, koji su povezani novoizgrađenim centralnim pešačkim pothodnikom.
Novi izgled železničke stanice Zemun (Foto: Infrastruktura železnice Srbije/ Saobraćajni institut CIP i China Railway Design Corporation)Novi izgled železničke stanice Zemun
Železnička stanica Zemunsko Polje

U stanici Zemunsko Polje predviđena je rekonstrukcija postojeće stanične zgrade, sa parternim uređenjem prostora oko stanice.

U stanici Zemunsko Polje rekonstruisana su prva dva stanična koloseka, a izgrađena su i dva perona od po 110 metara, a duž čitave trase ugrađen je i veći broj skretnica na betonskim pragovima sa elastičnim kolosečnim priborom.


Nova stajališta Altina i Kamendin

U okviru izgradnje pruge za velike brzine biće izgrađena dva potpuno nova stajališta, koja do sada nisu postojala: Altina i Kamendin. Projektom je u oba ova stajališta predviđena izgradnja perona za putnike i novog pešačkog pothodnika.


Železnička stanica Batajnica

Železnička stanica u Batajnici pre rekonstrukcije bila je u najlošijem stanju na deonici pruge Beograd Centar – Stara Pazova.

U stanici Batajnica predviđena je izgradnja nove stanične zgrade na mestu postojeće, a projektom je predviđeno i parterno uređenje prostora oko novog staničnog objekta.
Novi izgled železničke stanice Batajnica (Foto: Infrastruktura železnice Srbije)Novi izgled železničke stanice Batajnica
Železničke stanice Nova Pazova i Stara Pazova

Rekonstrukcija postojećih staničnih zgrada predviđena je i u stanicama Nova Pazova i Stara Pazova.


Deonica Stara Pazova-Novi Sad

Na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad, gde radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl, predviđena je rekonstrukcija železničkih stanica Inđija, Karlovački Vinogradi i Petrovaradin, dok će u Sremskim Karlovcima i Beškoj biti izgrađene nove železničke stanice.


Železnička stanica Inđija

Radovi na rekonstrukciji železničke stanice Inđija započeli su 12. januara 2021. godine i predviđeno je da traju 221 dan, što znači da će novi izgled stanični objekat dobiti u avgustu ove godine.

Stanica Inđija ima podrum, prizemlje, jedan sprat i potkorovlje. Projektom sanacije stanične zgrade predviđena je adaptacija objekta u skladu sa funkcionalnim i tehnološkim zahtevima, pre svega kada je reč o planiranoj nameni i dodatnim sadržajima.

Prizemlje je predviđeno za kompletnu sanaciju i adaptaciju. Predviđeni su radovi na zameni kompletne fasadne stolarije, izrada kontaktne termoizolujuće fasade, novo betonsko stepenište, izrada šahtova za ventilaciju podruma, izrada novih nadstrešica, izrada novih siganlno-sigurnosnih i telegrafsko-telefonskih uređaja, uređenje partera i zelenih površina, ozelenjavanje.

Trenutno se izvode radovi na obijanju fasade, skidanju stare stolarije i nadstrešice kao i demontaži postojeće signalno-sigurnosne i telegrafsko-telefonske opreme.

Inače, železnička stanica u Inđiji izgrađena je 1883. godine, a više desetina godina unazad nije bila rekonstruisana.


Železnička stanica Beška

Između postojećih stanica Beška i Čortanovci, u okviru projekta pruge za velike brzine biće izgrađena potpuno nova železnička stanica u Beškoj.

Pristup novoj železničkoj stanici u Beškoj biće omogućen preko nove saobraćajnice, koja povezuje novi stanični objekat u ovom mestu i put Beška – Čortanovci. Ovaj pristupni put ka budućoj novoj stanici Beška već je završen.

Radovi na izgradnja nove železničke stanice Beška prema planu kreću početkom februara, a predviđeno je da traju 226 dana i budu završeni u septembru ove godine.

Nova železnička stanica u Beškoj biće površine oko 236 kvadratnih metara, a projektom je predviđena, pored ostalog, izgradnja prostorija za šefa stanice i otpravnika vozova, hola, čekaonice, hodnika, blagajne, vetrobrana ka staničnom platou i peronu, toaleta za putnike i zaposlene, čajne kuhinje, tehničke i pomoćne prostorije. Pored toga, biće uređen stanični parter i ozelenjene površine.


Železnička stanica Karlovački Vinogradi

U železničkoj stanici Karlovački Vinogradi projektom je predviđena rekonstrukcija postojećeg staničnog objekta, uključujući i adaptaciju dela staničnih prostorija za signalno-sigurnosne i telekomandne uređaje, a obuhvata promenu opreme, postrojenja, uređaja i instalacija, koji će biti prilagođeni novoizgrađenoj pruzi za brzine do 200 kilometara na sat. Predviđena je i prenamena nekih staničnih prostorija, promena organizacije prostora, uvođenje posebnih mašinskih i elektro instalacija, ugradnja termoizolacione fasade i promena celokupne stolarije i bravarije, kako bi se omogućili traženi uslovi za funkcionisanje nove opreme u objektu.

Prema dinamici izvođenja radova, radovi na rekonstrukciji staničnog objekta počinju početkom februara i planirano je da traju 261 dan, odnosno do kraja oktobra 2021. godine.

Predviđeno je da železnička stanica Karlovački Vinogradi bude saobraćajno-transportno otpremništvo, odnosno službeno mesto za prijem i otpremu teretnih vozova za potrebe lokalne industrije.


Železnička stanica Sremski Karlovci

U Sremskim Karlovcima projektom je predviđena nova stanična prizemna zgrada, koja je novoizgrađenim pothodnikom povezana sa peronima.

Izgradnja nove stanice započeli su 21. januara ove godine i predviđeno je da traju 322 dana, odnosno do 10. decembra 2021. godine.

Trenutno je u toku iskopavanje temelja za novi stanični objekat, koji će biti ukupne površine od 284 kvadratnih metara.

Projektom je predviđena izgradnja prostorije za šefa stanice i otpravnika vozova, hol, čekaonica, hodnik, blagajna, vetrobrani ka staničnom platou i peronu, toaleti za putnike i zaposlene, čajna kuhinja, tehnička i pomoćna prostorija.


Železnička stanica Petrovaradin

Pripremni radovi za rekonstrukciju stanice Petrovaradin započeli su krajem januara ove godine i trajaće 232 dana.

Projektom sanacije stanične zgrade predviđena je adaptacija prostora, kako bi u skladu sa novim tehnološkim zahtevima bio prilagođen planiranoj nameni i smeštaju dodatnih sadržaja. Naime, u staničnoj zgradi biće smeštene prostorije transportno-komercijalne i tehničko-kolske službe.

Biće zamenjeni i sanirani podovi, zidovi, plafoni, unutrašnja i fasadna stolarija, urađeni novi signalno-sigurnosni i telegrafsko-telefonski uređaji, uređen i ozelenjen stanični parter i zelene površine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.