NavMenu

Bagrina, zvezda TV serije "Tajne vinove loze" - Kakva je budućnost ove srpske sorte i njenog vina koje se pilo i na engleskom dvoru?

Izvor: eKapija Sreda, 10.02.2021. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Jovan Veličković)
Domaća serija "Tajne vinove loze", koja je sudeći po informacijama sa javnog servisa izazvala veliku pažnju gledalaca, u fokus svoje priče stavila je bagrinu - autohtonu srpsku sortu sa istoka naše zemlje. Zbog svog raskošnog mirisa i slatkastog ukusa koji podseća na bagremov cvet, dobila je ime.

Kako nam je rekao profesor doktor Ivan Kuljančić sa Poljoprivrednog fakultetu u Novom Sadu, ova sorta ima bujan čokot sa dva tipa listova, okruglastim i urezanim. Masa grozda koleba, od nekoliko destina do oko 200 g, što zavisi od vremenskih prilika u vreme cvetanja. Grozd je svetloružičaste nijanse.

- Ako bude kišno, onda neće biti grožđa, nažalost tako je! Može da nakupi od 18% do 23% šećera u širi, sa kiselinama od 5g/l do 8g/l. Vino joj je veoma pitko, harmonično, osvežavajuće, sa lepom žutozelenom bojom i specifičnim sortnim ukusom - kaže Kuljančić.

Odgovaraju joj neutralna do slabokisela zemljišta. Mogu se primeniti svi uzgojni oblici koji su proistekli iz jednokarakog Gujoa, znači rezidba na lukove, ali se mogu primeniti uzgojni oblici koji se režu na kondire, kao što je Roajatska ili Mozerova kordunica.

Bagrina nema budućnost?

Sagovornik napominje da bagrine nema više od nekoliko hektara, a ne predviđa joj ni svetlu budućnost:

- Nažalost, ona nema budućnost, sve dok se ne uradi klonska slekcija, kojom bi se možda pronašle i umnožile jedinke sa dvopolnim cvetom. Dakle, njena osnovna mana je ženski cvet, zbog koga ona neredovno rađa, te joj po podacima mojih kolega, prinos koleba od tri do 18 t/ha. Najčešće je to samo nekoliko tona, zbog kojih je njeno gajenje neisplativo.

Profesor napominje da je prošlog i početkom ovog veka radio projekte na očuvanju naših izvornih (autohtonih) sorti, ali, kao kaže, "ne možete naterati ljude da rade na svoju štetu".

- Potencijal ove sorte, ali i ne samo nje, mogao je biti izuzetan, da su moji prethodnici hteli da se pozabave našim izvornim sortama. Nažalost, samo što ih nisu uništili! Za njih su bile važne jedino zapadnoevropske i novostvorene sorte! Pre 25 godina su me ismevali, kada sam pokrenuo priču o starim sortama, da bi posle toga, moju priču pričali kao svoju – otkriva Ivan Kuljančić.

U Rogljevu zasad na dva hektara

Potencijal bagrine prepoznali su i vinari iz Zemuna, koji su se odlučili za njen uzgoj u Rogljevu kod Negotina.

- Bagrina je samo naša srpska sorta i nema je više nigde u svetu. Naš primarni cilj je bio da spasimo sortu od izumiranja. A onda smo hteli da od bagrine proizvedemo vino koje se pre više od 100 godina pilo u celoj Evropi, pa čak i na engleskom dvoru. Postoji podaci da se nalazila i na vinskoj karti Titanika. Naš zasad je na površini od dva hektara - kaže za eKapiju Maša Ostojić iz vinarije Novak.

Da li je teško napraviti vino od bagrine?

Na pitanje da li je zaista teško napraviti dobro vino od ove sorte grožđa, kao što se pominje u seriji, sagovornica konstatuje da je svako vino teško napraviti:

- Proces proizvodnje vina veoma je kompleksan, dugotrajan i izazovan. Prvo u vino treba da se zaljubite kao hedonisti, a onda je potrebno da uložite puno znanja, energije, strpljenja i ljubavi kako bi vino bilo kvalitetno. Dok naši vinogradi sazrevaju, sazrevamo i mi sa njim, a ono što je naš krajnji cilj i konačan rezultat je naše vino koje je po svemu autentično.

Vino Bagrina je dama vinarije Novak - Marijana Grujić i Jovan Veličković (Foto: Miodrag Jevtić)Vino Bagrina je dama vinarije Novak - Marijana Grujić i Jovan Veličković

Dodaje da je vino živa stvar i da se menja u kontinuitetu, sve od kalemljenja pa do ispijanja poslednjog gutljaja iz flaše.

- Potrebna je neprestana koncentracija, naročito kod sorti poput bagrine koja je nepredvidiva. Jako je važno da tvorac vina zna šta želi, ima znanje da to primeni i da koristi sve resurse, prilike (i neprilike) da stvori autentično vino sa karakterom kakva je upravo Bagrina. Na tržištu je veoma tražena, zbog autentičnosti, kvaliteta i male proizvodnje. Mi smo izuzetno ponosni što se bagrina ponovo pozicionirala na strateškim koordinatama vinske mape Srbije, a u svoj narod se vratila u svom jedinstvenom, velikom stilu – ističe Ostojićeva.

U ovoj vinariji za vino Bagrina kažu da je njihova dama, a sagovornica našeg portala dodaje da je naizgled jednostavna, a kompleksnog ukusa:

- Drugim rečima, skladna i elegantna. U svakom njenom gutljaju oseća se miris bagrema, autentičnosti i tradicije.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.