NavMenu

Evo kuda će ići treća linija metroa - Radovi počinju 1. novembra, u maju konkurs za idejno rešenje prvih 17 stanica

Izvor: Novosti Subota, 06.02.2021. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Instagram Siniša Mali)
Treća linija Beogradskog metroa, prema postojećem konceptualnom rešenju, trebalo bi da spoji Novi Beograd sa Banjicom. Ideja je da prođe kroz centar grada ispod Trga republike i Doma Narodne skupštine, ali i da spoji autobusku stanicu u Bloku 42 i Železničku stanicu "Beograd - centar". Trebalo bi da bude duga 20,8 kilometara i da ima 21 stanicu.

Tačka spajanja prve linije metroa od Makiša do Mirijeva sa trećom je Trg republike, dok se sa drugom linijom, koja će spajati Zemun sa Mirijevom, ukršta u dve tačke, ispod parka Manjež i kod "Štark arene". Prve dve linije ukrštaju se na Savskom trgu.

- Radovi na gradnji metroa počinju 1. novembra ove godine i do 2030. nema stajanja. Do tada ćemo završiti ove dve linije - kaže za Novosti zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Do aprila biće završen idejni projekat za depo na Makišu, kako bi radovi počeli u novembru. Gradnja depoa koštaće nas 70 mil EUR. U novembru će biti završen i idejni projekat za prvu fazu prve linije metroa, od Železnika do Karaburme. Tada će biti potpisani komercijalni ugovori sa francuskom stranom, koja je zadužena za elektromašinske podsisteme i za vozove, i kineskom stranom, koja će izvoditi građevinske radove, kako bismo iz depoa odmah počeli da radimo prvu liniju bez zastoja. U maju ćemo raspisati i konkurs za idejno rešenje prvih 17 metro stanica. Biće pozvane domaće arhitekte i želimo da svaka metro stanica bude drugačija, da "govori" o tem delu grada, istoriji Beograda i Srbije - kazao je Vesić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, prva linija metroa biće završena do 2028. godine. Projektovanje druge linije trebalo bi da bude gotovo 2023, a ona sagrađena do 2030. godine. Za deset godina tako će, prema planu, prestonica imati ukupno 41 kilometar metroa sa 42 stanice i dve linije koje će pokriti veći deo grada.

Novina je sada što je linija jedan izgubila dve stanice, pa će umesto dosadašnjih 23, sada će imati 21 stanicu, pošto su izbačene stanica "Ranžirna" i "Palata pravde". Linija dva metroa, umesto 20, sada će imati 21 stanicu, a dodata je Blok 18.

Kako otkriva direktor JP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar, radi bezbednosti putnika sve stanice će imati "skrin dor", odnosno staklo koje će se otvarati kada kompozicija stigne u stanicu.

- U startu će biti kupovano po tri vagona sa po 120 mesta za putnike, ali će ceo metro biti projektovan za četiri vozne kompozicije. Tako će u budućnosti kapacitet metroa moći da bude povećan. Prvo ćemo graditi metro stanice, a onda će "krtica" da probija tunele. Te posebne mašine projektuje kineska kompanija Power China. Njena gradnja i montaža će trajati 18 meseci i pravi se samo za naše uslove jer je na prvoj liniji različita geologija zemljišnih slojeva. Pokušavamo i da smanjimo dubinu stanica na trasi, pošto samo jedan metar dublje u zemlju ako ide stanica, to nas gradnja košta milion evra više - navodi Kantar.

Otkriva i da će jedna mašina kopati deo od Makiša ka centu, a druga od Ade Huje, pa bi one trebalo da se susretnu. Procenjena vrednost radova prve faze prve linije je 1,83 milijarde evra, a za prve dve linije linije 4,4 milijarde evra.

Prema rečima Vesića, Beograđani će moći da vide kako će izgledati metro i izložbenom prostoru na Trgu republike. Osim toga, štand će biti i u prigradskim opštinama. Sugrađani će moći i da glasaju kakav izgled kompozicija žele, one inspirisane prestoničkim rekama ili po motivima zastave i grba grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.