NavMenu

Zijin prošle godine od prodaje prihodovao 698 mil USD - NBS prodate dve tone zlata

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2021. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: Serbia Zijin Copper)
Kompanija Serbia Zijin Copper je u prošloj godini od prodaje na domaćem i ino tržištu ostvarila prihod od 698 mil USD, a Narodnoj banci Srbije predala više od dve tone zlata, saopštila je ta kompanija.

Prošlogodišnji prihod od prodaje od 698 mil USD veći je 34,39% od prihoda u 2019. godini. Kako je navedeno, samo od prodaje 70.600 tona katodnog bakra ostvaren je prihod od 441,3 mil USD. Prodajom ostalih proizvoda - zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata kompanija zaradila još 245,7 mil USD, a skoro polovinu dobila je od Narodne banke Srbije za isporuku 2.056 kilograma zlata.

Kompanija je najviše deviza zaradila od prodaje 70.600 tona katodnog bakra, pa je samo promet "crvenog" metala sa inostranstvom, gde je plasirano 54.300 tona katoda, iznosio 340,4 mil USD.

Domaćem tržištu je u isto vreme isporučeno 16.200 tona katodnog bakra i po tom osnovu kompanija je prihodovala 101 mil USD.

Najveći kupci na inostranom tržištu bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija. U Kinu je prošle godine za 10 mil USD izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih sto kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara. Skoro 1.000 tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 mil USD, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.


U januaru 2021. realizovana je prodaja robe u iznosu 65,6 miliona dolara. U kasu se najviše para slilo od prodaje 7.300 hiljade tona bakra - ukupno 58,4 mil USD.

Takođe, januara je Narodnoj banci Srbije isporučeno sto kilograma zlata, što je doprinelo dodatnim milionima dolara prihoda od prodaje, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija je u dokumentu "Tekuća makroekonomska kretanja" krajem prošle godine objavilo listu TOP 10 najvećih izvoznika Srbije na kojoj Serbia Zijin Copper zauzima visoko treće mesto, što je veliki skok u odnosu na osmu poziciju, koju je kompanija imala 2019.

Dalji napredak na listi najvećih izvoznika očekuje se 2021. godine, navedeno je u saopštenju.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.