NavMenu

Usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije - Osnivaju se novi naučno-tehnološki parkovi, centri izvrsnosti i instituti

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je na sednici Vlade usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije za period od 2021. do 2025. godine "Moć znanja".

Cilj strategije je da omogući da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije, kao i integracija u evropski istraživački prostor. Predviđena su i ulaganja u nove naučno-tehnološke parkove, centre izvrsnosti i institute.

- Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija - rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučnoistraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu kako bi bile prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme.

U izradi strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Konferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno-tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.

Sastavni deo ove strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.